Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat creșterea cu 10% a salariilor unor bugetari în lunile de alegeri / Noi categorii de angajați la stat cărora le cresc veniturile

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat joi majorarea cu 10% a salariilor unor bugetari chiar în lunile cu alegeri, incluzând noi categorii de salariați față de proiectul pus în consultare publică, precum directorii din Institutele și Centrele de cercetare. În plus, salariile angajaților de la Autoritatea Vamală ori Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc vor fi stabilite la nivelul angajaților cu funcții similare din ANAF.

Ce categorii de bugetari vor avea creșteri cu 10% la salariu

Salariile mai multor categorii de personal bugetar se vor majora cu 10% raportat la salariul din decembrie 2023, în două tranșe, în iunie și septembrie (n.a luni cu alegeri), procent care se adaugă la salariul aflat în plată, a anunțat joi Guvernul, după adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens.

  • „Este vorba despre angajații din administrația centrală din domeniile cultură, diplomație, din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și cele aflate sub controlul Parlamentului.
  • De asemenea, de această creștere salarială vor beneficia funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile de până la 20.000 de locuitori.
  • De asemenea, personalul agențiilor județene, respectiv a municipiului București pentru protecția mediului va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Diferențele salariale se vor aplica tot în două tranșe, în lunile iunie și septembrie.
  • Prin același act normativ se reglementează ca angajatorii să deconteze angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran pe o durată semnificativă a timpului de lucru, achiziția de dispozitive de corecție. Limita sumei este de 500 de lei/persoană. Un exemplu ar fi achiziționarea de ochelari de vedere. Pentru stabilirea detaliilor tehnice se va înființa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale”, se arată în comunicatul Guvernului.

Schimbări aduse în ședința de Guvern: Noi categorii de angajați la stat vor avea creșteri salariale

Comunicatul oficial dat de Guvern după adoptarea acestei ordonanțe de urgență nu precizează însă schimbările făcute la proiectul de OUG chiar în timpul ședinței de Guvern.

Proiectul de OUG în forma adoptată de Guvern, document obținut de HotNews.ro, arată că au fost introduse noi categorii de bugetari pentru creșterea salarială de 10% față de proiectul aflat în consultare publică.

Mai exact, au fost adăugate și categoriile de bugetari prevăzute la Capitolul II, Anexa 1 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar.

Este vorba de angajați din unități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și proiectare. Vorbim practic de directori, secretari științifici din institute și centre de cercetare ori de șefi de laboratoare de cercetare.

Vor fi majorate și salariile celor de la Autoritatea Vamală ori Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc

O altă modificare apărută în forma adoptată de Guvern este introducerea unei uniformizări salariale pentru alte categorii de angajați publici:

  • „Salariile de bază ale personalului din cadrul Autorității Vamale Române, Autorității pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar și din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se stabilesc la nivelul salariilor de bază pentru funcţii similare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, se arată într-un nou articol din forma proiectului de OUG adoptată de Guvern.

Nu este clar dacă aceste salarii vor fi majorate tot cu 10%, etapizat, așa cum se prevede în cazul restului de bugetari.

Derogări la achiziții pentru Ministerul Justiției

O altă schimbare adoptată de Guvern o reprezintă acordarea unei derogări pentru Ministerul Justiției de la Legea 297/2018 privind publicitatea mobiliară, prin care va putea utiliza sume din excedentul fondului special pentru:

  • a) achiziționarea de imobile necesare asigurării bunei desfășurări a activității ministerului și a instituțiilor aflate în subordinea sa,
  • b) achiziționarea de bunuri, servicii și lucrări necesare funcționării și utilizării imobilelor prevăzute la lit. a), precum și a altor imobile aflate în administrarea Ministerului Justiției, în scopul asigurării funcționalității conform destinației acestor imobile,
  • c) achiziționarea, prin derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, de mobilier şi aparatură birotică necesare desfășurării activității în imobilele prevăzute la lit. a) și lit.b).

Mihai Constantin: Este bine pentru acuratețea verificată a informației să așteptăm și ce va apărea în Monitorul Oficial

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că ordonața a suferit modificări față de forma pusă în transparență.

„Când a început ședința de Guvern, această OUG se afla încă la capitolul analize. A fost o dezbatere internă în timpul ședinței. Este bine pentru acuratețea verificată a informației să așteptăm și ce va apărea în Monitorul Oficial, dar vă pot spune că am fost cât am putut de atent și s-a schimbat termenul de referință la cel aflat în plată la data emiterii ordonanței”, a precizat acesta la întrebările jurnaliștilor.

Ulterior, Mihai Constantin a revenit cu scuze, precizând că a greșit anunțând că s-a schimbat termenul de referință și că este corectă informația transmisă în comunicatul dat de Guvern după conferința de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro