Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat, în sfârșit, legea privind consumatorul vulnerabil, dar va intra în vigoare abia în septembrie 2022 / Vor fi acordate compensații între 10% și 100% pentru încălzire

HotNews.ro
Calorifer, Foto: AGERPRES
Calorifer, Foto: AGERPRES

​Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Este o lege care ar fi trebuit adoptată încă din 2012, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale. Practic a fost aprobată după 8 ani de întârziere. Însă nici acum nu se poate spune că avem o lege privind consumatorul vulnerabil în vigoare, în condițiile în care va trebui să treacă și prin Parlament, unde ar putea suferi modificări, iar termenul de aplicare este 1 septembrie 2022.

Ce prevede legea aprobată

Legea a fost inițiată de Ministerul Muncii. Principalele măsuri de protecție socială adoptate sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului, informează Ministerul Muncii.

În ceea ce privește ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece, actul normativ prevede:

– se reglementează tipul de ajutoare: pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și cu combustibili solizi sau lichizi;

– se stabilește limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creștere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.

– cuantumul ajutoarelor se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Valoarea de referință la care se aplică compensarea procentuală este de 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrică (dublu față de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fața de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS), iar pentru energie termică valoarea de referință este dată de prețul local al gigacaloriei.

Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă și este diferențiat în funcție de sursa de energie, respectiv :

– 30 lei pentru consumul de energie electrică;

– 10 lei pentru consumul de gaze naturale;

– 10 lei pentru consumul de energie termică;

– 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri;

– majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, în cazul în care unica sursă este energia electrică.

De asemenea, a fost reglementată posibilitatea acordării suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate și cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.

Actul normativ mai prevede că plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 se va prelua din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și nu va mai fi în sarcina directă a autorității administrației publice locale.

Sumele necesare pentru asigurarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, cu excepția celui acordat din bugetele locale, se suportă din fondurile alocate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar plata se efectuează de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile județene, direct la furnizori în cazul energiei termice, gazelor naturale și energie electrică, iar în cazul ajutorului pentru lemne, cărbuni, combustibili petrolieri la beneficiari, prin intermediul primăriilor.

Legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2022, pentru aplicarea acesteia urmând ca, prin hotărâre a Guvernului, până la aceeași dată, să fie aprobate normele metodologice, astfel încât instituțiile implicate să poată asigura logistica necesară aplicării.

Peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie și de ajutorul de încălzire, iar cheltuielile se estimează la 115.150.000 lei în 2022 și la 259.206.000 lei în 2023.

În contextul adoptării Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE, este necesară restructurarea sau revizuirea legislației aplicabile în domeniu și dezvoltarea măsurilor pentru a răspunde mai bine exigențelor europene. Însă această directivă nu are în vedere numai sezonul rece și încălzirea locuinței, ci orice reprezintă consum energetic pe parcursul întregului an.

În România, prin OUG nr. 70/2011, pentru perioada sezonului rece, au fost aprobate măsuri de protecţie socială pentru familiile cu venituri reduse. În baza acestui act normativ, pentru cele 5 luni de iarnă, adică perioada noiembrie – martie, pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, familiile cu venituri de maximum 800 lei/persoană beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei.

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro