Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica

HotNews.ro
Electrocentrale Bucuresti, Foto: ELCEN
Electrocentrale Bucuresti, Foto: ELCEN

Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de lege privind fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica, programată să se finalizeze până în februarie 2026.

„Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte! Astăzi, Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se creează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii și co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern pe care l-am aprobat la începutul acestui an. Astfel, Bucureștiul va avea, în sfârșit, un SACET”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

De ce această fuziune? Pentru că va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile și va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de Electrocentrale București, a continuat Burduja.

Citiți și: S-ar putea ieftini gigacaloria pentru bucureșteni? Elcen ar economisi 100 de milioane de lei pe an dacă s-ar racorda direct la conductele Transgaz

Ce urmează? Având în vedere că în martie PMB a aprobat în Consiliul General fuziunea, la inițiativa colegilor liberali, iar în mai a fost încheiat acordul de asociere între ELCEN-Termoenergetica și ADI București Ilfov, procesul de fuziune a fost demarat.

Conform calendarului stabilit, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor și parcurgerea tuturor pașilor de către ambele companii.

„Pentru a nu ne bloca (din nou), solicităm plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, în cuantum de peste 1 miliard de lei astăzi. Suntem deschiși să sprijinim PMB cu orice informații necesare pentru rezolvarea urgentă a situației.

Lipsa acestor fonduri pune în pericol planurile de investiții ale ELCEN, inclusiv modernizarea celor 3 CET-uri (Sud, Grozăvești și Progresu), după 50-60 de ani de funcționare. Pentru acest efort, care depășește jumătate de miliard de euro, facem eforturi pentru alocarea unor granturi substanțiale din Fondul pentru Modernizare”, a arătat ministrul Energiei.

INTERVIURILE HotNews.ro