Sari direct la conținut

Guvernul din Atena ataca evaziunea fiscala, un sport national in Grecia – Le Monde

HotNews.ro

Istoria a facut deja inconjurul lumii: In cartierele exclusiviste din nordul Atenei, putin peste 300 de oameni au declarat ca poseda o resedinta dotata cu piscina. Cam putin, a apreciat fiscul care, cu ajutorul imaginilor preluate prin satelit, a descoperit aproape 17.000 de piscine. S-a gasit si solutia: prelate de culoarea ierbii sau a betonului cu care sunt acoperite piscinele, relateaza Le Monde, care noteaza ca schimbarea mentalitatilor se anunta dificila intr-o tara in care fraudele si mita sunt o practica generalizata.

Economia gri este apreciata la cel putin 35 % din PIB. Drept urmare, statul pierde prin neplata impozitelor, anual, intre 18 si 20 de miliarde de euro, potrivit filialei grecesti a Transparency International.

Premierul socialist George Papandreou si-a implorat recent concentatenii „sa schimbe totul in aceasta tara: economie, stat, obiceiuri, mentalitati, comportamente”. Iar guvernul a reamintit ca doar 5.000 de contribuabili, dintr-o populatie totala de 11 milioane, spun ca au venituri mai mari de 100.000 de euro pe an.

„Evaziunea fiscala a jucat un rol cheie in aceasta criza. Este suficient sa te uiti la toate aceste masini frumoase de pe strazi ca sa-ti dai seama de aceasta problema”, spune Costas Bakuris, presedintele Transparency International Grecia. In parcarea imobilului din centrul Atenei, care gazduieste sediul ONG-ului, se afla o flotila de berline germane de un rosu aprins.

Medicii, in atentia fiscului

In fata acestei probleme endemice, guvernul a ales arma facturilor. Pentru ca grecii sa beneficieze de scutirea de la impozitare pentru 12.000 de euro din veniturile anuale, vor trebui sa dovedeasca faptul ca au cheltuit cel putin 30% din sumele declarate.

Obiectivul este convingerea locuitorilor sa ceara facturi, limitand astfel comertul la negru. Dupa acest lucru, Atena a anuntat ca veniturile din TVA au crescut cu 7,8% in aprilie, in comparatie cu aceeasi luna din 2009.

Sub presiunea Fondului Monetar International, Grecia s-a angajat sa protejeze mai bine denuntatorii si sa verifice mai atent concordantele dintre declaratiile de avere si patrimoniul contribuabililor. Mai exact, s-a angajat sa nu mai tolereze faptul ca o persoana care declara un venit modest are un yacht sau doua resedinte.

Primele victime au fost mai multi medici din cartierul exclusivist Kolonaki, unde o sedinta de psihiatrie costa peste 100 de euro, dar acestia nu declara decat un venit anual de sub 15.000 de euro.

Cum se scapa de o amenda de 20.000 de euro

Dar intr-o tara unde ‘micile atentii’ sunt esentiale pentru asigurarea unor servicii medicale sau pentru a intra peste rand la doctor, schimbarea mentalitatilor se anunta dificila. „Un grec nu gandeste ca un francez”, explica un dentist, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Cand ai un stat credibil, actionezi diferit. Dar aici chiar si cele mai inalte sfere ale statului sunt frecvent zguduite de scandaluri de coruptie, fara consecinte serioase, insa”, explica el.

Inaintea lui Papandreou, care a castigat in 2009 printr-un discurs legat de lupta impotriva coruptiei, fostul premier Kostas Karamanlis, de dreapta, a castigat si el alegerile din 2004 cu acelasi discurs. Pentru a reusi in aceasta lupta este insa necesara o administratie fiscala eficienta, in locul uneia renumita mai degraba pentru amatorism, incetineala si coruptie:

„Principiul este simplu si aplicat foarte frecvent”, explica un patron.

„Daca in urma controlului ti se da o amenda de 20.000 de euro, ii dai omului de la fisc 5.000 de euro si platesti aceeasi suma la Stat. In final, economisesti 10.000 de euro”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro