Sari direct la conținut

Guvernul promite că va aproba decontarea tratamentului pentru fibroză chistică, după 9 săptămâni de proteste în stradă ale pacienților

HotNews.ro
Protest al pacientilor in fata Ministerului Sanatatii, Foto: Mihaita Bariz
Protest al pacientilor in fata Ministerului Sanatatii, Foto: Mihaita Bariz

​Premierul Nicolae Ciucă le-a promis pacienților cu fibroză chistică, o boală pulmonară gravă care te face dependent de un concentrator de oxigen și care poate duce la transplant pulmonar, că Guvernul va aproba decontarea tratamentului lor, după 9 săptămâni de proteste în stradă.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă ne-a asigurat că în perioada imediat următoare problema noastră va fi rezolvată”, anunță Mihăiță Bariz, pacient cu fibroză chistică și inițiatorul protestelor pacienților.

Pacienții cu fibroză chistică au protestat 9 săptămâni în stradă

Pe 6 ianuarie, pacienții cu fibroză chistică au organizat primul protest, în fața Guvernului, apoi s-au mutat în fața Ministerului Sănătății, unde au protestat în fiecare zi de joi. În total, ei au protestat 9 săptămâni consecutiv, în fiecare zi de joi, pentru ca tratamentul lor să fie inclus pe lista medicamentelor decontate.

Mihăiță Bariz, pacient cu fibroză chistică și inițiatorul protestelor, anunță acum că protestele săptămânale ale pacienților din fața Ministerul Sănătăţii se vor opri în următoarele saptamâni. „După 14 zile vom reveni la această decizie, în funcție de stadiul aprobării medicamentului Kaftrio”, spune Mihăiță Bariz.

Pe 10 februarie, după primele proteste ale pacienților, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede includerea Kaftrio pe lista medicamentelor compensate. Actul normativ nu a fost însă aprobat și nu se știe clar când va fi aprobat.

Proiectul de HG a primit avizul Ministerului Sănătății și așteaptă acum și avizul celorlalte ministere avizatoare. După primirea acestora, el va merge la adoptare la Guvern.

În ce țări este aprobat medicamentul Kaftrio

Mihăiţă Bariz suferă de fibroză chistică şi este foarte implicat în sprijinirea pacienţilor care suferă de această afecţiune. O perioadă, respiraţia lui a depins de un concentrator de oxigen şi urma să fie supus unui transplant de plămâni deoarece plămânii lui funcţionau în unele situaţii la capacitatea de 21%, după cum el însuşi a mărturisit public.

Problema este însă că în România nu se poate face nici transplant de plămâni.

Anul trecut, în urma donaţiilor făcute de 4.000 de oameni, Mihăiță Bariz a reuşit să îşi cumpere un tratament în urma căruia a ajuns „omul care poate alerga liber, poate juca fotbal şi care poate avea un job normal ca toţi ceilalţi”, el explicând că funcţia plămânilor săi a atins aproape 60% în doar 3 luni de la administrare.

Este vorba despre Kaftrio, medicamentul pentru care Mihăiță Bariz a luptat pentru a fi inclus pe lista tratamentelor decontate de statul român.

Medicamentul Kaftrio este aprobat în țări precum Marea Britanie, Statele Unite Ale Americi, Germania, Spania, Italia și Franța. Pe 21 septembrie 2021, el a primit aviz pozitiv din partea Agentiei Naționale a Medicamentului din România pentru elaboarea protocolului terapeutic, însa tratamentul, unul inovativ și foarte scump, nu este decontat în România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro