Sari direct la conținut

Guvernul scoate mai multe miliarde de lei din fondul de rezervă. Banii se duc la primării, penitenciare, autostrăzi sau reviste culturale

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul scoate mai multe miliarde de lei din fondul de rezervă. Banii se duc la primării, penitenciare, autostrăzi sau reviste culturale

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri mai multe proiecte de hotărâri care prevăd suplimentarea bugetelor mai multor ministere, cu bani din fondul de rezervă bugetară. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, la începutul ședinței de Guvern, despre sume care adunate ar depăși 3,6 miliarde lei.

Peste 2,5 miliarde de lei vor fi alocați pentru proiecte locale, desfășurate de autoritățile locale prin programe precum PNDL sau Anghel Saligny. Printre ministerele cărora li se suplimentează bugetul este cel al Culturii, care va primi bani inclusiv pentru finanțarea unor reviste și proiecte culturale.

„Aprobăm azi 2.5 miliarde ca să plătim investiții în comunități locale, gestionate prin PNDL și PNRR. Alte 600 milioane de lei merg către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Dezvoltării: plătim beneficiarii proiectelor de infrastructură modernă de transport ce protejează mediul și putem să contractăm noi investiții pe transport verde”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul a spus că va fi suplimentat și bugetul Ministerului Transportului pentru finanțarea autostrăzilor. „Și la Ministerul Transporturilor ajung 570 de milioane de lei în plus pentru a susține finalizarea unor secțiuni de pe Autostrada Moldovei, unde sunt loturi aproape gata. Voi merge și mâine cu domnul ministru Grindeanu ca să vedem stadiul lucrărilor de pe A7. Alocăm finanțare suplimentară și pe Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț și pentru Autostrada Lugoj-Deva pentru că ritmul de execuție este tot mai bun”, a spus Ciolacu.

Unde se duc banii de la Fondul de rezervă bugetară

  • Bugetul Ministerului Dezvoltării va fi suplimentat cu circa 2,56 miliarde de lei, banii urmând să fie alocați pentru proiecte desfășurate de autoritățile locale, dintre care 210 milioane lei prin PNRR, 1,86 miliarde lei prin programul „Anghel Saligny” și PNDL, iar 490 milioane lei prin Programului național de construcții de interes public sau social.
  • Bugetului Ministerului Culturii va fi suplinentat cu 37,2 milioane lei, dintre care 30 milioane lei pentru cheltuieli curente, 5,8 milioane lei pentru reviste și proiecte culturale, circa 1 milion de lei pentru plata unor indemnizații de merit.
  • Bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene va fi suplimentat cuu 600 milioane lei pentru acoperirea unor cereri de rambursare depuse de beneficiari ai fondurilor europene.
  • Bugetul Ministerului Justiției este suplimentat cu 124 milioane lei, dintre care 89 milioane lei pentru cheltuielile de capital ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar 35 milioane lei pentru cheltuieli în instanțele judecătorești.
  • Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu 570 milioane lei pentru finanțarea autostrăzii Moldovei.
INTERVIURILE HotNews.ro