Sari direct la conținut

Guvernul va esalona subventia la energia regenerabila

HotNews.ro

Guvernul va esalona subventiile pentru producatorii de energie regenerabila deoarece Romania are in prezent „cel mai generos” sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care insa nu mai reuseste sa il sustina. Intrebat de jurnalisti daca Guvernul va diminua subventiile pentru producatorii de energie regenerabila, agentia Mediafax noteaza raspunsul premierului Victor Ponta, prezent la Bruxelles, ca acestea nu vor fi diminuate, ci esalonate.

„Nu le diminuam, ci le esalonam, pentru ca este vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor. Facem o anumita reesalonare care sa faca sustenabila in primul rand activitatea economica, pentru ca mari uzine sunt afectate de cresterea pretului la energie si de plata certificatelor verzi, dar in acelasi timp si pentru populatie, pe factura fiecaruia dintre noi apar certificatele verzi, ori incercam sa facem un tip de reesalonare, sa impingem putin subventiile”, a spus Ponta, dupa lucrarile Consiliului European.

El a aratat ca Romania are in prezent „cel mai generos” sistem de subventii, precizand ca a afirmat si in cadrul Consiliului European ca energia regenerabila este in prezent cea mai profitabila investitie in Romania, „in afaceri legale sau ilegale”. Intrebat daca aceasta reesalonare ar insemna si o scadere a valorii facturii pentru consumatori nonacasnici, premierul a sustinut ca aceasta reesalonare a platii si a acordarii de certificate verzi se reflecta atat in factura pentru populatie, dar mai ales in factura pentru industrie.

Proiectul de act normativ pentru stabilirea noului sistem de subventionare va fi analizat de Guvern saptamana viitoare, fiind pregatite si discutii cu reprezentantii producatorilor de energie regenerabila pentru a-i asigura de securitatea investitiilor.

„Cred ca Romania a fost prea optimista, ne-am grabit sa fim foarte generosi si acum se dovedeste ca nu reusim”, a adaugat Ponta.

La finalul lucrarilor Consiliului European, premierul Victor Ponta a afirmat ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei in luna aprilie, Guvernul va amana, in perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea uenei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centralele eoliene si centralele fotovoltaice, pentru a sista „cresterea necontrolata” a pretului electricitatii.

„In perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, dupa cum urmeaza: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; doua certificate verzi pentru centralele electrice solare”, se arata in proiect.

Nota de fundamentare a proiectului precizeaza ca amanarea acordarii acestor certifiate verzi nu afecteaza obiectivul Romaniei ca in 2020 ponderea in consumul brut a energiei regenerabile sa fie de 24%.

„Cresterea accelerata a punerilor in functiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ in factura la consumatorul final, cu variatii pe termen scurt intre

60 lei/MWh si 100 lei/MWh, fiind astfel necesara luarea unor masuri care sa conduca la sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor la clientii finali de energie electrica in

conditiile mentinerii competitivitatii sectorului industrial si predictibilitatii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile”, se spune in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Impactul in facturi in acest an al costurilor de achizitie de catre consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh, se spune in nota de fundamentare.

In prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei certificate pentru energia hidro.

Potrivit proiectului de act normativ, in perioada iulie – decembrie 2016, pentru centralele eoliene se va acorda un certificat verde, pentru microhidrocentralele (unitati cu putere instalata de pana la 10 MW) doua certificate, iar pentru unitatile fotovoltaice patru certificate.

Totodata, producatorii de energie in panouri fotovoltaice si cei in microhidrocentrale isi vor recupera certificatele supuse amanarii incepand cu 1 ianuarie 2017, in timp ce producatorii de energie eoliana vor recupera certificatele din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de act normativ.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro