Helsingin Sanomat: Nokia preseaza Parlamentul Finladei pentru a spiona email-urile angajatilor. Nokia si autoritatile finlandeze neaga
Nokia amenința cu plecarea din Finlanda in cazul in care parlamentul nu adopta legea care sa-i permita sa investigheze in mod arbitrar comunicatiile electronice ale angajaților, scrie Adrian Spinei. Dupa ce competitorul chinez Huawei a prezentat la o expoziție un modem care includea tehnologie pe care Nokia de-abia o pusese in producție, conducerea companiei a decis ca ar fi o idee buna ca email-urile angajaților cat si accesul lor la Internet (web, messaging) sa fie monitorizate.
Lex Nokia este poreclita legea pe care parlamentarii finlandezi o vor adopta daca nu vor ca 1,3 miliarde EUR impozite și 16.000 de joburi – majoritatea in tehnologie de varf – sa paraseasca țara. Sub noua lege, Nokia vrea sa știe ce si unde si cum trimit angajatii sai pe email, chiar daca nu exista o suspiciune de furt de informatii. Iar daca asta este relativ firesc, ei bine Lex Nokia va permite angajatorilor sa ceara date despre angajati celor care administreaza biblioteci, camine studentesti, universitati si chiar blocuri de apartamente care au propria retea de comunicatii.
Nu-mi este clar din traducerea articolului daca se permite citirea explicita a continutului email-urilor sau se refera doar la identificarea, datarea si tipul si numarul atasamentelor trimise. Nu vreau nici sa fiu rau și nici sa “țin partea” managementului firmei Nokia. Dar cine iși imagineaza ca in ziua de astazi este suficient sa ai laptopul “tau” și conturile “tale” cu parolele “tale” și sa ai viața privata pe Internet conectandu-te ca un belfer de pe rețeaua angajatorului este un mare, mare naiv. Ca sa nu folosesc un cuvant mai expresiv și poate un pic mai dur.
Dar perspectiva ca angajatorul sa obtina lista site-urilor pe care ai navigat de acasa pe baza unei simple banuieli si nici aceea formala este oarecum ingrijoratoare.
Singurii angajați cu o viața privata relaxata sunt cei carora le este indiferent daca angajatorul le citește au ba emailul de la munca. Insa lucrurile ar trebui limitate la acest cadru profesional.
Anul trecut, cifra de afaceri a Nokia a depasit 30% din PIB-ul Finlandei.
Nokia infirma informatiile din Helsingin Sanomat
In replica, purtatorul de cuvant al Nokia, Arja Suominen, a declarat, citat de AFP, ca „Nokia nu a amenintat cu plecarea si ca articolul din Helsingin Sanomat contine multe greseli si neintelegeri”.
Informatia a fost dezmintita de asemenea, si de Matti Vanhanen, primul ministru al Finlandei, care a negat ca politicienii ar fi fost presati de catre Nokia pentru amendarea legii.
„Nu am auzit nimic despre un astfel de ultimatum. Am discutat legea cu multe companii, inclusiv cu Nokia, si nu am auzit niciodata ca ei sa fi facut o asemenea amenintare”, a declarat acesta catre postul national TV, Yle.
Desi Nokia a negat acuzele ca ar fi amenintat autoritatile cu parasirea tarii, scrie Celullar-News, aceasta nu este prima situatie de acest gen pentru Nokia. In 2001, presedintele de atunci al producatorului, Jorma Ollila, a declarat ca Nokia s-ar putea muta in afara Finlandei pentru a evita taxele prea mari din tara. Acesta dat un ultimatum de cinci ani guvernului de atunci pentru analizarea situatiei.