Hidroelectrica răspunde acuzațiilor de discriminare: Furnizorii sunt liberi să stabilească prețuri diferențiate în funcție de tipul consumatorilor

Furnizorii de energie sunt liberi să stabilească prețuri diferențiate în funcție de tipul consumatorilor lor, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica. Aceasta după ce, luni, Asociația Prosumatorilor a acuzat compania că stabilește prețuri discriminatorii și că achiziționează energia prosumatorilor la un preț mic, pentru a o vinde dublu către ceilalți consumatori.
Conform Legii energiei, „furnizorii de energie electrică sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energia electrică, cu excepția situațiilor reglementate expres de lege. Astfel, nu există vreo interdicție în privința stabilirii unor prețuri diferite pentru diferite categorii de clienți. De asemenea, legea permite stabilirea de oferte distincte pentru diverse tipuri de consumatori (casnici, non-casnici, eligibili, captivi etc.)”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.
Potrivit reprezentanților companiei, furnizorii de energie au obligația de a oferi clienților informații transparente despre prețurile și tarifele practicate, precum și despre condițiile și clauzele contractuale.
- „Hidroelectrica respectă această obligație de informare și garantează transparența ofertelor sale, fără a discrimina nicio categorie de clienți.
- Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 5/2023, stipulează că furnizorii trebuie să publice oferte-tip pentru clienții casnici și microîntreprinderile cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh. Acesta nu interzice însă furnizorilor să pună la dispoziție și alte tipuri de oferte, în funcție de criteriile stabilite de aceștia. Astfel, Hidroelectrica are dreptul de a oferi mai multe opțiuni de contracte, inclusiv oferte personalizate, pentru a răspunde nevoilor diversificate ale clienților săi”.
Hidroelectrica explică faptul că furnizorii de energie electrică au obligația de a achiziționa energia produsă de prosumatori la un preț identic cu cel din contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu aceștia.
Hidroelectrica spune că are costuri mai mari cu achiziția energiei de la prosumatori, întrucât aceștia produc dezechilibre rețelei
În cazul Hidroelectrica, prețul practicat pentru furnizarea energiei active consumate de prosumatori este de 0,28329 lei/kWh, inclusiv componenta TG, iar același preț este aplicat și la achiziționarea energiei produse de prosumatori.
De asemenea, Hidroelectrica subliniază că stabilirea unor oferte diferite pentru clienții finali cu calitate de prosumator se bazează pe rațiuni obiective și echitabile, având în vedere impactul produs de prosumatori asupra echilibrului rețelei și costurile suplimentare pe care le implică acest impact.
Prosumatorii beneficiază de un preț mai mic pentru energia consumată, ceea ce constituie un avantaj pentru aceștia, iar energia produsă care depășește consumul propriu este compensată conform reglementărilor în vigoare, mai spun responsabilii companiei.
„Hidroelectrica respectă în totalitate reglementările legale privind furnizarea de energie electrică și protejarea drepturilor clienților finali. Ofertele noastre sunt transparente, iar diferențierea prețurilor este în conformitate cu legislația și cu realitățile pieței. Considerăm că abordarea noastră este echitabilă și benefică pentru toți clienții noștri, inclusiv pentru prosumatori, și asigurăm continuitatea furnizării unui serviciu de calitate”.
Prosumatorii cer Hidroelectrica să precizeze care sunt costurile legate de dezechilibre
În replică, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) a cerut companiei să clarifice cum s-a ajuns la aceste prețuri din ofertă și care sunt costurile pe care le are cu dezechilibrele provocate de prosumatori.
„Cerem detalii despre costurile exacte asociate dezechilibrelor pe care S.C. Hidroelectrica S.A. le suportă exclusiv pentru prosumatorii arondați acestui furnizor. Este necesară o transparentizare a acestor sume, pentru a se evita interpretări eronate sau măsuri nejustificate.
A.P.C.E. consideră aceste interpretări legislative inacceptabile, întrucât creează un precedent periculos de stabilire arbitrară a prețurilor, fără un cadru clar și transparent. Aici nu vorbim de oferte personalizate, vorbim despre un abuz. Solicităm, așadar, o clarificare oficială din partea Hidroelectrica și a autorităților competente cu privire la aceste aspecte”, precizează Asociația Prosumatorilor.