Sari direct la conținut

IBM a anunțat un pas important în dezvoltarea computerelor cuantice. Cum arată planurile până în 2033

HotNews.ro
IBM a anunțat un pas important în dezvoltarea computerelor cuantice. Cum arată planurile până în 2033
IBM Quantum System One (sursa foto ANGELA WEISS / AFP / Profimedia)

IBM a prezentat planurile pentru viitoarele sale computere cuantice și în 2029 ar trebui să fie lansat un sistem capabil să rezolve probleme practice și să funcționeze mult mai bine decât sistemele experimentale din prezent.

Computerele cuantice actuale sunt încă experimentale și se confruntă cu greutăți semnificative, cum ar fi rata ridicată de eroare.

Computerul cuantic va fi găzduit în noul centru de date cuantic al IBM din statul New York și este de așteptat să fie capabil să efectueze cu 20.000 de operațiuni mai mult decât calculatoarele cuantice actuale, a spus compania, citată de Yahoo Finance.

Sistemul denumit Starling va putea executa operațiuni cuantice pentru domenii precum descoperirea de medicamente, optimizarea lanțurilor de aprovizionare, proiectarea semiconductorilor și analiza riscurilor financiare. Promisiunea este că va face totul fără erorile întâlnite la calculatoarele cuantice de astăzi.

IBM descrie acest computer cuantic de mari dimensiuni la care lucrează ca fiind „tolerant la erori”, adică suficient de fiabil pentru a funcționa în ciuda ratei de eroare inerente naturii cuantice a componentelor sale.

Acest computer cuantic ce ar urma să fie finalizat în următorii patru ani va servi drept bază pentru o generație următoare de sisteme cuantice, gândite a fi gata până în 2033. Acestea, promite compania, vor fi mult mai puternice în ceea ce privește complexitatea problemelor pe care le vor putea aborda, scrie Reuters.

Anunțul vine la o zi după ce acțiunile IBM au atins un maxim istoric de 273,27 dolari luni și capitalizarea companiei a depășit 250 miliarde dolari. Acțiunile au crescut cu mai mult de 60% în ultimul an,

Deși IBM activează în domeniul calculului cuantic din 1981, nu este deloc singură în segment, deoarece marile companii tech, cum ar fi Amazon, Google și Microsoft lucrează intens pentru a-și consolida poziția pe această piață în expansiune, alături de numeroase companii mai mici, precum D-Wave și IonQ.

Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. Ele pot efectua mult mai multe operații, într-un timp mult mai scurt.

În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.