Sari direct la conținut

IBM se aliaza cu Apple in domeniul sanatatii si al inteligentei artificiale

HotNews.ro
IBM anunta un parteneriat cu Apple, Foto: IBM
IBM anunta un parteneriat cu Apple, Foto: IBM

​Tot mai multe dispozitive colecteaza date despre sanatatea posesorilor si aceste date pot sa fie folosite in studii medicale uriase sau pot ajunge in timp real al medici. In acest context, IBM a anuntat o colaborare cu Apple, Medtronic si Johnson & Johnson, astfel incat sistemul de inteligenta artificiala creat de IBM – Watson – sa analizeze cantitatile uriase de date si sa traga din ele concluzii utile. IBM a cumparat doua companii din domeniul analizei datelor medicale si a creat o divizie speciala numita Watson Health.

Se vand milioane de terminale ce pot masura pulsul, calitatea somnului sau caloriile consumate, iar segmentul e abia la inceput, in anii urmatori ffiind preconizate lansarile unor terminale ce pot masura si mai multe lucruri. Apple este una dintre companiile care profita de acest trend si vrea ca iPhone-ul, dar mai ales ceasul inteligent sa devina unelte de diagnosticare a starii de sanatate. Tocmai de aceea Apple a lansat doua proiecte: HealthKit si ResearchKit care sa incurajeze crearea de aplicatii ce pot masura diversi parametri ai sanatatii si pot stimula cercetarea medicala.

Acum, Apple si IBM anunta un parteneriat in domeniul medical-online, IBM furnizand o platforma de cloud-computing unde sa ajunga datele colectate de diverse terminale. Aceste date pot ajunge, cu acordul celor de la care vin, la medici, la companii de asigurare sau la institutii care fac cercetari medicale.

Practic IBM poate stoca in siguranta milioane de dosare medicale si va furniza si unelte prin care aceste cantitati uriase de date pot fi extrem de rapid analizate pentru a fi identificate diverse tendinte care, descoperite cat mai rapid, pot ajuta la prevenirea unor probleme grave de sanatate. IBM va folosi experienta castigata cu supercomputerul Watson capabil sa inteleaga ce i se cere si sa caute instant raspunsuri in baze de date uluitor de mari.

„Cantitatea de date poate fi coplesitoare pentru furnizori si pacienti, insa reprezinta si o oportunitate fara precedent ca sa tranformam modul in care gestionam problemele de sanatate”, spune John Kelly, vicepresedinte IBM.

IBM estimeaza ca tot mai multe companii vor adera la platforma de online health si se bazeaza si pe faptul ca multi tineri care folosesc gadget-uri ce monitorizeaza diversi indicatori ai sanatatii vor dori ca datele lor sa fie incluse in cercetari medicale extinse ce pot ajunge sa salveze vieti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro