Sari direct la conținut

Ilie Bolojan: Drumul Expres Arad – Oradea, avizat în CTE la Transporturi / Lucrările ar putea începe în primăvară

HotNews.ro
Ilie Bolojan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, anunţă, miercuri seară, că Drumul Expres Arad – Oradea a fost avizat în Consiliului Tehnico-Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor, potrivit News.ro.

„Studiul de fezabilitate al Drumului Expres Arad – Oradea a fost avizat favorabil în şedinţa de azi a Consiliului Tehnico-Economic (CTE) al Ministerului Transporturilor. Avizarea a fost posibilă ca urmare a obţinerii tuturor avizelor necesare proiectului şi finalizării soluţiilor tehnice la cele peste 80 de pasaje şi poduri de pe drumul expres, inclusiv de pe legăturile cu Aradul, Chişineu Criş, Salonta – Ungaria şi Oradea – legătură cu autostrada Transilvania”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Ilie Bolojan.

Preşedintele CJ Bihor afirmă că cel mai dificil aviz de obţinut, ca şi complexitate şi durată de timp, a fost avizul de mediu.

„Procedura de emitere a fost laborioasă, deoarece aproape jumătate din suprafaţa terenurilor situate între Salonta şi Chişineu Criş, la limita dintre Bihor şi Arad, sunt declarate arii protejate. Au fost necesare modificări de traseu şi proiectarea de noi pasaje în zona Chişineu Criş pentru respectarea condiţiilor privind biodiversitatea”, a mai transmis Bolojan.

Acesta a precizat că, în cursul lunii septembrie, a fost finalizată procedura şi pentru acest aviz, după perioada de consultare publică, iar la începutul acestei săptămâni s-a emis efectiv avizul.

Tot în septembrie au fost obţinute avizele de la Apele Române şi CFR.

„În consecinţă, s-a avizat favorabil proiectul şi în CTE al Companiei Naţionale de Autostrăzi la sfârşitul lunii trecute. Cu avizul de azi, proiectul a intrat în ultima etapă de avizare. Astfel, în a doua jumătate a lunii octombrie va intra în avizare în şedinţa Consiliului Interministerial ce avizează proiectele publice de valoare mare”, a mai precizat preşedintele CJ Bihor.

Potrivit acestuia, după emiterea acestui ultim aviz, în luna noiembrie se vor aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului prin hotărâre de Guvern.

„Trebuie emisă şi hotărârea de expropriere a terenurilor afectate de proiectul drumului expres, după publicarea hotărârii ce aprobă indicatorii. Proiectanţii s-au angajat să finalizeze şi proiectul tehnic până la finalul lunii noiembrie. După verificarea acestuia, în luna decembrie sau în ianuarie se va putea declanşa procedura de licitaţie pentru selectarea constructorilor pe cele 3 loturi în care este împărţit drumul expres”, a mai afirmat Bolojan.

Cele trei loturi sunt:

1. Arad – Chişineu Criş;

2. Chişineu Criş – Salonta;

3. Salonta – Oradea.

„Dacă procedurile de licitaţie nu se vor lungi, în primăvara anului viitor vor începe efectiv lucrările”, a mai scris Bolojan. (News.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro