„Imoral”: Facebook este acuzată că obligă angajații să se întoarcă la birouri / Scrisoarea care scoate la lumină problemele interne ale companiei
Peste 200 de angajați Facebook din întreaga lume au acuzat compania că își forțează moderatorii de conținut să se întoarcă la birou în pofida riscurilor de a contracta coronavirusul, transmite BBC.
Acuzațiile au fost formulate într-o scrisoare deschisă care afirmă că firma „pune în mod inutil” în pericol vieți pentru a-și menține profiturile. Angajații au cerut Facebook să facă schimbări pentru a permite mai multă telemuncă și oferi alte beneficii.
Facebook spune că „majoritatea” moderatorilor lucrează de acasă.
„Deși credem în importanța unui dialog intern deschis, aceste discuții trebuie să fie oneste”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
„Majoritatea celor 15.000 de moderatori de conținut angajați la nivel global au lucrat de acasă și vor continua să o facă pe întreaga durată a pandemiei”, a adăugat acesta.
În luna august compania condusă de Mark Zuckerberg a declarat că angajații săi vor putea munci de acasă până în vara lui 2021.
Însă gigantul social media se bazează pe mii de contractori, care în acte lucrează pentru alte companii, pentru a depista materiale care încalcă politicile Facebook.
Angajații susțin în scrisoarea deschisă că apelul de a se întoarce la birou a venit după ce eforturile Facebook de a se baza mai mult pe algoritmi pentru a identifica postările cu probleme nu au dat rezultatele așteptate.
„După luni de zile în care ați permis moderatorilor de conținut să lucreze de acasă, odată confruntați cu presiunile de a ține Facebook liber de ură și dezinformări, ne-ați forțat să ne întoarcem la birou”, notează aceștia.
„Să ne sacrificați sănătatea și siguranța pentru profit este imoral”, subliniază angajații.
Scrisoarea acestora oferă indicii fascinante din spatele culiselor cu privire la ceea ce se întâmplă la Facebook. Iar nu toate lucrurile sunt roz.
Mark Zuckerberg visează că moderarea de către inteligența artificială va rezolva într-o zi problemele cu care se confruntă platforma.
Ideea este ca algoritmii și software-ul avansat să depisteze automat și blocheze postări care incită la ură sau legate de abuzarea copiilor.
Facebook pretinde că aproape 95% din postările cu probleme sunt depistate înainte să fie raportate. Însă nu e deloc greu pentru utilizatori să găsească materiale care încalcă regulile platformei.
Scrisoarea angajaților sugerează că inteligența artificială nu funcționează cum speră directorii companiei. Sigur, aceasta este vocea moderatorilor, Facebook va avea o altă poziție oficială.
S-ar putea argumenta de asemenea că angajații ar avea interesul ca algoritmii să nu îi înlocuiască însă este clar că există probleme interne care au ieșit acum la suprafață.
Facebook susține că moderatorii săi au acces la îngrijire medicală care „depășește cu mult îndrumările privind desfășurarea în siguranță a muncii la birou”.
Însă angajații afirmă că doar cei care au o adeverință de la doctor pot munci de acasă și au cerut companiei să le ofere spor de periculozitate și să angajeze full-time contractorii.
„Înainte de pandemie, moderarea conținutului era de departe cea mai brutală ocupație la Facebook. Am navigat prin postări cu violență și abuzuri la adresa copiilor ore de-a rândul. Moderatorii care lucrau asupra conținutului legat de abuzarea copiilor și-au văzut țintele majorate în timpul pandemiei fără a primi sprijin suplimentar”, notează aceștia.
„Acum, pe lângă faptul că munca este toxică din punct de vedere psihologic, păstrarea locului de muncă înseamnă și să mergi într-o zonă fierbinte”, concluzionează aceștia.
Peste 170 de angajați din cei mai mult de 200 care au semnat scrisoarea au făcut-o anonim.
Citește și: