Sari direct la conținut

Impozitarea cu 70% a veniturilor neidentificate: Va merge ANAF să ia banii de la nuntă? Răspunsul la care multă lume nu se așteaptă

HotNews.ro
Nunta, Foto: Millaus | Dreamstime.com
Nunta, Foto: Millaus | Dreamstime.com

Mulți cititori, mai ales pe rețelele de socializare, se întrebau dacă ANAF o să vină să le ia 70% din banii pe care i-au primit la nuntă. Asta și pentru că anul trecut, după adoptarea Legii 296/2023, au ieșit în spațiul public unii care au spus acest lucru la televizor și chiar în presa online.

Impozitul pe veniturile neidentificate nu este nou. În acest moment se ridică la 16%, iar de la 1 iulie va urca la 70%.

Citând Codul fiscal, consultantul fiscal Cornel Grama face următoarea precizare atunci când se referă la definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: „Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”.

În cazul nunților, spune el, sumele respective sunt identificate.

Așadar, veniturile de la nuntă nu vor fi supuse taxării. Același lucru și în cazul botezurilor.

E adevărat, ANAF a întrebat în 2018 unii miri cu privire la sumele plătite, dar nu pentru a-i taxa, ci pentru că persoanele care au prestat serviciile către ei nu și-au plătit taxele.

Creșterea acestui impozit afectează în principal evazioniștii care nu au fost prinși, dar au averi mari. Ei nu pot justifica acei bani, așa că ANAF le va percepe un impozit pde 70%.

Prin urmare, persoanele respective rămân cu 30%. Specialiștii în fiscalitate cu care HotNews.ro a discutat spun că este vorba despre moralitate: Hoțul neprins e negustor cinstit! Cei care se află în control ar trebui să fie fericiți că rămân cu bani. Dacă au obținut sume mari, acel procent care le rămâne e consistent.

Problema este că nici ANAF nu poate în acele cazuri să dovedească faptul că banii respectivi au fost obținuți din evaziune. De aceea soluția a fost acest impozit.

De cota de 16%, care se află în prezent, au beneficiat în anii trecuți doctori care au luat șpăgi și maneliști. Cazurile nu au fost făcute publice din motive ce țin de secret fiscal.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro