Sari direct la conținut

Impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, de la optional la obligatoriu

Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Printre modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 1 februarie 2013 se numara si cele privind conditiile de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Astfel, daca pana acum acest sistem de impozitare era un sistem optional, microintreprinderile putand alege sa plateasca un impozit de 3% pe venit, in locul celui de 16% pe profit pe care il platesc toate companiile, incepand cu data de 1 februarie 2013 acest sistem de impozitare va fi obligatoriu pentru toate societatile cu capital privat.

Anterior, mecanismul se putea aplica de societatile care indeplineau anumite conditii, printre care un numar de salariati cuprins intre 1 si 9 inclusiv, realizarea de venituri sub plafonul de 100.000 euro in domenii de activitate diferite de domeniul bancar, al asigurarilor, reasigurarilor, al pietei de capital, precum si al jocurilor de noroc, consultantei si managementului. Incepand cu luna viitoare, impozitarea se va aplica microintreprinderilor cu venituri de pana la 65.000 euro, indiferent de numarul de salariati, conditie eliminata prin noile prevederi. Alt element de noutate si de impact este ca persoanele juridice nou infiintate sunt obligate sa plateasca impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand chiar cu primul an fiscal.

Prin introducerea obligativitatii impozitarii veniturilor realizate de microintreprinderi, autoritatile urmaresc suplimentarea sumelor ce urmeaza a fi colectate la bugetul de stat. Astfel, prin includerea in categoria contribuabililor platitori de impozite si a acelora care inregistreaza pierderi, se estimeaza un impact bugetar de circa 457 milioane lei.

Masura vine in avantajul societatilor cu marje mari de profitabilitate, cum ar fi companiile din servicii, IT si comert, ce realizeaza venituri de maxim 65.000 euro. Acestea vor plati un impozit mai mic si, de asemenea, nu vor trebui sa aloce atat de multe resurse pentru determinarea impozitului de platit (intocmirea de evidente fiscale, analiza tratamentului veniturilor si cheltuielilor etc). In plus, fiind un impozit mai usor de calculat, riscul de dobanzi si penalitati de intarziere ce pot aparea in eventualitatea unor controverse cu ocazia inspectiilor fiscale este diminuat.

Dezavantajate vor fi societatile aflate pe pierdere, dar care realizeaza venituri sub plafonul de 65.000 euro, precum si cele nou infiintate, care vor plati impozitul de 3% pe venituri inca din primul an de activitate. Acest impozit de pana la maxim 1.950 euro nu va putea fi recuperat niciodata de aceste companii.

In plus, o problema neclarificata de noul mecanism este cea a preluarii pierderii fiscale. Strict din perspectiva aspectelor declarative s-ar parea ca societatile nou infiintate care nu realizeaza profit in primul an, dar realizeaza venituri sub limita de 65.000 euro nu vor putea sa-si recupereze pierderea fiscala din anul respectiv, aspect ce ar crea un dezavantaj si o discriminare a contribuabililor nou infiintati fata de alti contribuabili.

Autor:

Ramona Moisa

Tax Manager, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax SRL

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro