In bucataria lui Slavescu: Morcovi, telina, gratar si cartofi prajiti altfel. Totul in 70 de minute!
Serban Slavescu, inventator de retete culinare adaptate mediului urban, propune cititorilor HotNews.ro un meniu complet pentru cinci persoane, cu felurile principale bazate pe telina, care nu costa decat 7 RON pe portie.
- Crema de morcovi si radacina de telina cu crutoane de telina verde
- Gratar din piept de pui impanat cu telina verde – garnitura de cartofi prajiti altfel
- Mere cu morcovi cu sos de miere
Crema de morcovi si radacina de telina cu crutoane de telina verde
(30 min – 2,5 RON/persoana)
- 500g telina (radacina)
- 500g morcov
- 2 tulpina de telina verde
- 50g unt
- 125g iaurt
- sare, piper, rozmarin
Telina si morcovul, curatate, se taie cuburi mici si se pun la fiert , in circa 1,5 l apa. Dupa ce s-au fiert se scurg si se paseaza cu mixerul.
Legumele pasate se amesteca cu untul, iaurtul, sarea, piperul si rozmarinul. Pasta rezultata se amesteca cu supa de la legumele fierte. Consistenta cremei rezulta din cantitatea de supa adaugata.
Crutoanele de telina verde
Tulpinile de telina verde se taie in bucatele (1 cm) si se sareaza. Intr-o tigaie de teflon se toarna 3 linguri din supa de legume. Cand supa da in clocot se arunca bucatelele de telina si se amesteca usor pana cand crutoanele devin usor galben-verzui.
Gratar din piept de pui impanat cu telina verde
(25min; 3 RON/persoana)
- 750g piept de pui (5buc x 150g)
- 3 buc tulpini de telina verde
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper
Tulpinele de telina se taie sub forma de baghete mici, se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie.
Pieptul de pui se impaneaza cu baghetele de telina.
Bucatile din piept de pui se pun pe gratar. Cand sunt gata se aseaza intr-un vas stropindu-se cu 1 lingura de ulei de masline. Se acopera vasul cu capac.
Cartofi prajiti altfel
- 1kg de cartofi
- 250 ml lapte
- sare, piper
Cartofii curatati se taie baghete. Se pun in lapte si se tin la rece circa 20 de minute. Apoi se scot din lapte, se zvanta intr-un servet si se pun la prajit intr-o tigaie de teflon cu supa de la legume.
Mere cu morcovi cu sos de miere
(12 min; 1,5 RON/persoana)
- 2 mere potrivite
- 2 morcovi
- o ceasca de miere, scortisoara, zeama de la o lamaie, frunze de menta.
Se taie merele si morcovii cubulete. Morcovii cu putina miere se dau in clocot, se scurg si se amesteca cu merele. Separat se pregateste siropul din miere, lamaie si scortisoara, se pune la foc mic. Se toarna siropul fierbinte peste merele amestecate cu morcovii. Se amesteca tot continutul cu frunzele de menta, se acopera si se pun la rece.