Sari direct la conținut

In Constanta sunt inregistrati 12 mii de oameni bolnavi de cancer

Replica de Constanta

Cancerul este una dintre cele mai necrutatoare boli ale ultimilor ani, care face anual mii de victime. Boala este cu atat mai greu de invins cu cat cei mai multi bolnavi se prezinta prea tarziu la doctor, cand afectiunea este deja intr-un stadiu avansat, iar tratamentele sunt ineficiente.

In timp ce numarul pacientilor depistati cu cancer in judetul Constanta este de ordinul miilor, medicii oncologi sunt foarte putini, facand cu greu fata afluxului mare de pacienti care vin la consultatii sau pentru tratament. Din aceasta cauza cozile de la usile cabinetelor de oncologie sunt de fiecare data foarte mari.

La ora actuala in judetul Constanta sunt inregistrati 16.114 bolnavi de cancer, dintre care 11.384 sunt din municipii si orase si 4730 din comune. „Avem 1612 pacienti care beneficiaza de tratamente impotriva cancerului, precum chimioterapie, hormonoterapie sau imunoterapie”, a declarat medicul primar din cadrul Sectiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judetean Constanta, Dana Ples.

Majoritatea celor care vin la medicii oncologi sunt deja in stare avansata a bolii, ceea ce face ca sansele lor de vindecare sa fie aproape nule. „Putem spune ca am observat un fenomen care pe noi, medicii oncologi, ne bucura foarte mult. Femeile tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 26 de ani, vin tot mai des pentru a face controale in vederea depistarii cancerului mamar.

Din pacate insa, celelalte categorii de pacienti predispusi cancerului nu vin decat atunci cand este prea tarziu. Si este atat de simplu sa se ajunga la noi, nu trebuie decat un bilet de trimitere catre Oncologie de la medicul de familie, si in cazul cancerului mamar, consultatiile sunt gratuite, atat in cadrul policlinicii cat si la cabinetele oncologice particulare.

Ce-i drept, vor trebui sa aiba rabdare, sa astepte uneori chiar si cate o ora, dar noi ii consultam pe toti cei care vin”, a mai declarat medicul Ples. In afara de cancerul mamar si de col uterin, s-a inregistrat o oarecare crestere a numarului de bolnavi de cancer al sistemului digestiv, cum ar fi cancerul de colon si cancerul gastric, dar si cancerul bronhopulmonar.

In anul 2006 au fost depistate 2.477 de noi cazuri, dintre care insa doar 275 erau in stadii incipiente, putand fi astfel tratate.

Din totalul cazurilor noi depistate, 50 au fost pentru cancer de piele, 17 fiind in stadii curabile, 278 de cancer la san, doar 86 fiind in stadii curabile, 154 de cancer de col uterin, dintre care 51 in stadii curabile, 380 de cazuri de cancer bronhopulmonar, doar 54 putand fi tratate, si 134 de persoane bolnave de cancer de stomac, dintre care doar 36 sunt in stadii curabile.

Astfel, din totalul de 16.114 de bolnavi de cancer de pe raza judetului Constanta, numai 4.028 au sanse de a se insanatosi. „Chiar daca suntem doar patru medici oncologi pe tot judetul, noi ii consultam pe toti cei care se prezinta la noi, chiar daca, asa cum am mai spus, vor trebui sa astepte, cozile fiind de cele mai multe ori foarte mari.

Tine numai de ei ca aceasta boala sa fie depistata la timp, si sa poata beneficia de tratament”, a mai spus medicul oncolog Dana Ples. Deoarece semnele pentru cancer nu sunt deloc spectaculoase, pentru depistarea din timp a acestuia acestuia sunt necesare controale periodice la medic. Numai in anul 2006 au murit din cauza cancerului 1.518 persoane.

Un alt factor care ingreuneaza munca medicilor, rapind astfel din timpul acordat celor cu adevarat bolnavi, sunt persoanele care decid, de la sine putere, ca sunt bolnave de cancer, si se duc apoi sa stea pe capul medicilor oncologi. „Avem foarte multe astfel de cazuri.

De altfel, acestia sunt si cei mai nervosi si mai recalcitranti, care fac galagie ca nu sunt primiti mai repede”, sustine Dana Ples. Pentru evitarea acestor situatii, indicata este consultarea in prealabil a medicului de familie, lucru pe care insa multe persoane nu-l fac, dorind sa evite statul la cozi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro