In primul trimestru, strainii care ne-au vizitat tara au cheltuit 200 de milioane de euro. Desi pare mare, cheltuiala medie/turist nu a depasit 650 euro/ In restaurante si baruri au lasat in medie 100 euro/sejur

ins1, Foto: Hotnews
In primele 3 luni din 2014, ne-au vizitat tara circa 309.000 de turisti straini, acestia cheltuind in Romania 876,2 milioane lei (circa 200 de milioane de euro), arata Statistica int-un comunicat difuzat luni. Asta inseamna o medie de 650 de euro/turist, din care cei mai multi bani (aproape 50% din totalul banilor cheltuiti) s-au dus pe cazare. In baruri si restaurante cheltuiala medie/turist a fost de 100 de euro pe intreaga durata a sederii in tara (circa 16% din bugetul cheltuielilor) iar un euro din 10 cheltuiti a fost in magazine, mai arata datele Statisticii. Cifrele arata 0 scadere fata de 2013, cand in intregul an ne-au vizitat 1,71 ilioane de turisti straini, acestia cheltuind in Romania peste un miliard de euro.
- Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (69,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 77,1% din total.
- Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (30,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 22,9% din total. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati
- Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (48,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,3%).
- Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,9% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 39,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuielile de cumpararea alimentelor si bauturilor (34,4%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 43,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
- Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (80,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,3% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 5,6%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,9%.
- Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (45,8%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (85,0%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,2% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.
- Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,9% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 73,4 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.
- Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 41,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 33,8% si-au organizat singuri sejurul.
ARHIVĂ COMENTARII