In ultimele 3 luni din 2010, romanii au plasat in depozite in strainatate 73 milioane de dolari
In perioada septembrie- decembrie 2010, bancile din Romania au plasat depozite in afara tarii in valoare de 163 milioane de dolari, iar companiile si populatia au mai depus in aceeasi perioada in afara tarii circa 73 de milioane de dolari, se arata intr-un raport remis HotNews de catre Banca Reglementelor Internationale (“banca” Bancilor Centrale). In total, sectorul non bancar (firme si persoanele fizice) detineau la sfarsitul anului trecut 1,8 miliarde de dolari, se mai arata in raportul citat. Depozitele plasate de bancile locale in alte tari (mai putin in Rusia, China si Polonia, care nu raporteaza BRI) era in decembrie 2010 de 4,2 miliarde dolari
Vezi in atasament Raportul BIS
„Romanii care isi muta banii in afara tarii sunt proprietari de firma in peste 90 la suta din cazuri. Au de regula depozite in valoare ridicata, iar motivele pentru care isi scot banii din tara sunt multiple- fie vor sa ii ascunda de Fisc pentru a nu plati impozite, fie nu au incredere in banci, fie au ratiuni particulare– de exemplu vor sa plece definitiv din Romania sau divorteaza”, au declarat pentru HotNews.ro surse din apropierea sistemului bancar. Uitati-va la datele oficiale publicate de BNR in Rapoartele de Stabilitate, a mai precizat acesta. „Intr-o singura luna, romanii au mutat la banci straine depozite in valoare de 1,3 miliarde de lei (350 de milioane de euro, conform cursului la care a avut loc tranzactia)”, a mai spus sursa citata.
In special clientii cu depozite de valoare mare – peste 100.000 de euro – reactioneaza cel mai puternic, iar increderea in bancile locale este esentiala.
Sunt motive si motive pentru care romanii isi fac depozite in afara tarii. Logica economica a dobanzii mai mari care ar trebui sa ii motiveze sa isi tina banii in tara nu mai opereaza, au mai spus sursele HotNews.ro.
- Cum stam cu depozitele populatiei din bancile locale?
La sfârsitul trimestrului IV 2010 depozitele persoanelor fizice la institutiile de credit din România au fost în valoare de 104,9 miliarde lei, în crestere cu 1,9% fata de valoarea de la 30 septembrie 2010, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar. Potrivit oficialilor institutiei, anul 2010 a fost
depozite
Foto: Hotnews
caracterizat de o încetinire semnificativa a dinamicii depozitelor bancare ale populatiei, ceea ce reflecta faptul ca populatia a continuat sa economiseasca în detrimentul consumului, în principal din ratiuni de prudenta într-un context de incertitudine privind evolutiile viitoare ale economiei românesti.
Un alt factor care ar fi putut exercita o influenta asupra economisirii în depozite bancare este reprezentat de rata dobânzii pasive. Pe parcursul ultimelor doua trimestre ale anului 2010 rata dobânzii de politica monetara s-a mentinut la 6,25%, iar ratele dobânzilor bonificate de banci la depozitele existente în sold au cunoscut o tendinta generala de scadere în trimestrul III 2010, coborând la cele mai mici niveluri practicate în ultimii ani, ca urmare a existentei unui surplus de lichiditate în sistemul bancar, variind în functie de politica fiecarei banci.
Corelat cu rata inflatiei si cu impozitul pe dobânda introdus de la 1 iulie 2010, s-a ajuns ca unele rate ale dobânzilor la depozitele clientilor sa aiba niveluri real-negative sau doar cu putin peste rata inflatiei, ceea ce nu a fost de natura sa încurajeze economisirea. Valoarea medie a unui depozit constituit de o persoana fizica se ridica, la 31 decembrie 2010, la 6,7 mii lei, pe fondul unei diminuari a numarului de deponenti persoane fizice raportati de institutiile de credit concomitent cu cresterea valorii sumelor economisite.
- Tehnicile de scoatere a banilor din tara sunt multiple
Iti faci o firma in tara in care vrei sa iti muti banii dupa care prin contracte intermediate de off shore-uri iti muti cat se poate de legal banii. Sau investesti printr-un vehicul sub jurisdictia paradisurilor fiscale in operatiuni legale. O alta metoda utilizata este cea a imprumuturilor. Faci fictiv un contract de imprumut cu o persoana fizica low profile din strainatate, care isi ia un comision din operatiune si nu se atinge de bani. Sunt atatea tehnici incat e dificil sa tii pasul cu inventivitatea „spalatorilor” de bani. Dar asta nu merge la infinit. Ca regula, 9 din 10 care isi muta banii in afara pe numele lui, o face legal. Doar un cetatean din 10 incearca marea cu degetul si e prins”, mai spune si un avocat specializat in asemenea operatiuni.
In plus, daca apare o situatie de panica, clientul se comporta la limita rationalitatii, spun bancherii. Aproape un sfert din volumul total al depozitelor atrase de bancile de talie mare de la clientii individuali este concentrat de plasamentele de peste 100.000 de euro, desi ca numar acestea reprezinta doar 0,1% din conturile de depozit.
In aceste conditii, bancile de talie mare, care concentreaza majoritatea depozitelor de valoare ridicata, sunt lovite mai puternic de panica deponentilor. „Oarecum contraintuitiv, bancile mari au inregistrat cele mai mare iesiri de depozite – in unele cazuri aceste iesiri au fost importante nu doar ca suma absoluta, ci si ca procent din propriul portofoliu”, arata si surse apropiate BNR.