Industria băuturilor răcoritoare cere politici fiscale fără creșteri de taxe

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a făcut, marți, un apel public pentru politici fiscale echilibrate și favorabile investițiilor care susțin economia, în contextul formării viitorului guvern. Reprezentanții asociației susțin că taxarea suplimentară a sectorul băuturilor răcoritoare, din ultimii doi ani, nu a produs efecte semnificative în ceea ce privește colectarea de venituri la bugetul de stat. În schimb, această industrie a avut de suferit în urma unei taxări considerate „discriminatorii”, care a dus la creșterea prețurilor la raft și, implicit, la scăderea vânzărilor.
În 2023 a fost fost majorată TVA de la 9% la 19%, așa-numita „taxă pe zahăr”, pentru băuturile nealcoolice care conțin zahăr.
”Industria noastră, care produce local într-o proporție semnificativă, așteaptă de la viitorul guvern o abordare rațională și echilibrată în ceea ce privește fiscalitatea. După ani în care ne-am confruntat cu numeroase presiuni, de la inflație și creșterea costurilor de producție, la valuri succesive de taxare, este nevoie ca partenerii instituționali să înțeleagă nevoia industriei noastre de stabilitate, echilibru și susținere, pentru a continua să investească, să inoveze și să contribuie la economia locală”, a declarat Alice Nichita, Președinte ANBR.
Taxele din ultimii doi ani au afectat volumul de vânzări, care a scăzut cu aproximativ 6% în ultimii 2 ani, afirmă reprezentanții industriei.
„În plus, valurile de taxare au avut exact efectul nedorit asupra căruia ANBR a avertizat încă de la început: creștere directă a prețului mediu pe litru, la raft, între 20-25%, și până la 50% pentru băuturile în ambalaje de 2,5l. Asta, deși, în ultimii doi ani, producătorii de băuturi răcoritoare din cadrul ANBR au făcut tot posibilul să păstreze accesibilitatea produselor pentru consumatori”, mai precizează ANBR.
Industria răcoritoarelor vrea autoreglementare
Reprezentanții asociației consideră că taxa pe conținutul de zahăr, așa cum se aplică în acest moment, este discriminatorie, deoarece vizează, în mod exclusiv, o singură categorie de produse: băuturile răcoritoare.
„Accizarea zahărului exclusiv din băuturile răcoritoare este totodată ineficientă în raport cu promovarea sănătății populației, așa cum arată exemple concrete ale altor state care au introdus măsuri similare, precum Danemarca și Mexic. O taxă care abordează doar o foarte mică parte din întregul aport de zahăr al unei persoane – băuturile răcoritoare – nu poate fi considerată o soluție pentru încurajarea unui stil de viață sănătos”, se arată în comunicat.
În ciuda introducerii unor noi taxe sau a creșterii celor existente, deficitul bugetar a continuat să se adâncească, se precizează în comunicat.
Potrivit acestuia, o taxă aplicată exclusiv băuturilor răcoritoare este prea restrânsă pentru a reduce semnificativ consumul de zahăr. În opinia reprezentanților industriei este o taxă pe lux, „luxul de a bea o băutură răcoritoare”.
Industria răcoritoarelor susține că ar putea veni cu măsuri care să determine consumatorii să își controleze consumul de calorii prin reducerea zahărului, oferirea unor dimensiuni mai mici ale ambalajelor și furnizarea unei etichetări clare a ambalajului. „Inițiativele semnificative de autoreglementare s-au dovedit eficiente și ar trebui încurajate în continuare”, se mai arată în comunicat.