Inflația din zona euro bate record după record și a ajuns la 8,1% / Care sunt cele mai afectate țări
Rata inflației în zona euro a atins un nou nivel record în luna mai, de 8,1% în ritm anual, a anunțat marți Eurostat, în condițiile în care războiul din Ucraina a alimentat creșterea prețurilor la energie și alimente, transmite AFP.
Inflația a fost de 7,4% în aprilie pentru cele 19 țări care au adoptat moneda unică, o estimare revizuită în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Aceste cifre sunt cele mai mari înregistrate de biroul european de statistică de la prima publicare a indicatorului, în ianuarie 1997.
Creșterea prețurilor de consum a atins niveluri record în fiecare lună începând din noiembrie.
Cu toate acestea, anul trecut, se preconiza că va fi un fenomen temporar, legat de intensitatea redresării economice după șocul provocat de pandemie și de întreruperile din lanțurile de aprovizionare.
Invazia Ucrainei de către armata rusă la sfârșitul lunii februarie și sancțiunile economice occidentale împotriva Moscovei au amplificat creșterea prețurilor și provoacă temeri privind o scădere bruscă a creșterii economice.
Accentuarea inflației se manifestă în primul rând în sectorul energetic (electricitate, petrol, gaze etc.). Această componentă a indicelui prețurilor a urcat cu 39,2% pe un an în mai, după ce în aprilie a crescut cu 37,5%.
Dar și creșterea prețurilor la alimente (inclusiv alcool și tutun) s-a amplificat, ajungând la 7,5%, față de 6,3% în aprilie. Această accelerare afectează și bunurile industriale (+4,2%, după +3,8%) și serviciile (+3,5%, față de 3,3% în luna precedentă).
Franța este relativ mai puțin afectată decât vecinii săi europeni, cu o inflație de 5,8% în luna mai, a doua cea mai mică rată din zona euro, după Malta (5,6%), potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) calculat de Eurostat. Inflația a ajuns la 8,7% în Germania.
Cele mai mari rate au fost înregistrate în statele baltice: 20,1% în Estonia, 18,5% în Lituania și 16,4% în Letonia, țări care se învecinează cu Rusia și care sunt deosebit de expuse la ruperea legăturilor comerciale cu această țară. (foto articol © Deaconsdocs | Dreamstime.com)
––––-