Sari direct la conținut

Inflația industrială în scădere ușoară, reflectând contracția cererii și încetinirea economiei

HotNews.ro
Industria IT din România , Foto: © Undrey | Dreamstime.com
Industria IT din România , Foto: © Undrey | Dreamstime.com

În luna decembrie 2024, comparativ cu luna decembrie 2023, inflația industrială – preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi piaţa externă- au scăzut cu 0,7%, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică. Inflația industrială măsoară modificările prețurilor din punctul de vedere al producătorilor unui produs, în vreme ce inflația calculată prin intermediul Indicelui Prețurilor de Consum măsoară dinamica prețurilor din punctul de vedere al consumatorilor.

Scăderea inflației industriale poate indica o stagnare sau o scădere a cererii, semn al încetinirii activității din economie.


Există doi sub-indici pentru indicele prețurilor producătorului industriali: unul pentru piața internă și unul pentru piața externă.

Inflația industrială se transmite în inflația la consumator destul de rapid, potrivit unei analize a Băncii Naționale.

În evaluarea acestei transmisii trebuie avute în vedere diferențele existente între structurile celor doi indici de preț (indicele prețurilor de consum – IPC, respectiv indicele prețurilor producției industriale pentru piața internă – IPPII).

Inflația industrială se transmite în inflația la consumator în proporție de 70% în decurs de 1 an

Astfel, există bunuri ale căror prețuri se regăsesc în calculul IPC, dar nu și în cel al IPPII – de exemplu, alimentele neprocesate (legume, fructe) sau serviciile.

Rezultatele calculelor BNR indică o transmisie puternică și relativ stabilă în timp a modificărilor IPPII corespunzător bunurilor de consum în dinamica CORE2 ajustat, aceasta fiind evaluată a se realiza în proporție de 70% în decurs de 1 an.

Transmisia amplă se datorează, în esență, componentei alimentare, pentru care coeficientul a fost estimat la peste 80%. Principala explicație rezidă în acomodarea consumului de produse alimentare preponderent pe seama ofertei interne (aproximativ 70%).

Totuși, chiar dacă influența directă a mediului extern (prin intermediul importurilor de bunuri finale de acest tip) este mai restrânsă în acest caz, ea rămâne relevantă la nivelul evoluției costurilor cu materiile prime ale producătorilor locali, aliniate în mod inerent tendințelor externe, dat fiind caracterul de economie deschisă.

Prin comparație, coeficientul de transmisie este semnificativ mai redus pe segmentul mărfurilor nealimentare – aproximativ 10%.

INTERVIURILE HotNews.ro