Sari direct la conținut

Inflație de 2,06%. S-au scumpit fasolea cu 18%, făina cu 7%, pâinea cu 5%. Au mai urcat prețurile și în servicii, precum cele medicale

HotNews.ro
Inflație de 2,06%. 
S-au scumpit fasolea cu 18%, făina cu 7%, pâinea cu 5%. Au mai urcat prețurile și 
în servicii, precum cele medicale

Rata anuală a inflației a scăzut ușor în decembrie, la 2,06%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de la 2,14% în noiembrie. Așa cum am spus de multe ori, faptul că a scăzut inflația nu înseamnă că bunurile și serviciile s-au ieftinit, ci că au crescut într-un ritm puțin mai lent. Asta pentru că inflația reprezintă un fenomen de creștere a prețurilor.

Dacă ne uităm la creșteri, produsele alimentare sunt foarte importante, pentru că o persoană săracă pe asta își cheltuiește banii. Ea e cea mai afectată de creșteri. De exemplu, salariul minim a crescut cu 3%, conform Hotărârii publicată ieri în Monitorul oficial. Un astfel de angajat în mod sigur își cheltuiește banii pe mâncare. În medie, produsele alimentare au urcat anul trecut cu 3,24%, deci peste majorarea salariului stabilită acum.

Bineînțeles, depinde ce consumă. Dacă ne uităm pe datele INS, dacă mare parte din bani se duceau pe pâine, fructe, fasole, carne, e clar că e mult mai afectat. Au fost creșteri de peste 4%, chiar 18% la fasole.

Ce s-a scumpit cel mai mult în ultimul an

*comparație decembrie 2020 la decembrie 2019

Mărfurile alimentare au cunoscut o creștere a prețurilor de 3,24% anul trecut.

Cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe și alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, făina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, brânza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne și conservele din carne cu peste 5%, pâinea cu peste 5%, carnea de porc și de bovine cu peste 4%, mălaiul cu 4,5%, cea de pasăre cu 2,6%, zahărul și mierea cu peste 3%.

Au crescut toate produsele calculate de INS, în afară de: cartofi (-28,5%) și citrice și fructe meridionale (-4%).

Mărfurile nealimentare au cunoscut o creștere a prețurilor de 1%. Majorări au fost la tutun, de peste 8%, confecții, tricotaje, incaltaminte de piele de peste 2%, mașini de spălat de peste 2%, articole de igiena și cosmetice de 3%, energia termică cu 2,7%.

Pe partea de mărfuri nealimentare au fost scăderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.

Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la serviciile poștale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igienă și cosmetică (saloane de infrumusețare) cu 5,82%, îngrijire medicală cu 4,7%, restaurante – cafenele cu 2,3%.

Pe zona serviciilor nu au existat scăderi de prețuri.

Conform INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,3%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro