Sari direct la conținut

ING: Potentialul de depreciere al leului in fata euro este limitat avand in vedere interventiile recente ale BNR langa pragul de 4,53

HotNews.ro

“Leul s-a tranzactionat sub presiuni de apreciere in ultima sedinta din 2015, inchizand langa 4,5230/EUR. Inafara orelor obisnuite, a coborat catre 4,51/EUR pe o lichiditate foarte redusa. Ne indoim, insa, ca leul se va aprecia luni, avand in vedere aversiunea la risc din pietele globale in conditiile in care tranzactionarea pe piata de capital chineza a fost oprita dupa o scadere de 7%. Totusi, potentialul de depreciere este limitat avand in vedere interventiile recente ale BNR langa pragul de 4,5300”, se arata intr-un Raport transmis luni investitorilor de catre economistii ING Bank.

“Astfel, ne asteptam la o sedinta de tranzactii laterale pentru perechea EUR/RON, cu o posibila miscare catre 4,5100 daca sentimentul global se imbunatateste”, se mai arata in raportul citat.

Intr-un sondaj HotNews.ro, evolutiile dolarului pe primele 3 luni din 2016 impart economistii in doua tabere: unii care spun ca moneda americana va slabi in fata leului in vreme ce alta tabara considera ca leul va continua sa piarda pana la nivelul de 4.3 lei pentru un dolar SUA. Cat priveste cursul euro, cei mai multi mizeaza pe o apreciere lenta a leului.

  • Care sunt estimarile privind nivelul cursurilor medii eur/ron si usd/ron pentru T1 si T2 2016?

Camil Apostol,economist sef Piraeus Bank: Dupa primele trei luni ale anului urmator ne asteptam la 4.43/EUR si 4.30/USD iar la jumatatea anului 4.42/EUR respectiv 4.25/USD. Exista riscuri ca asteptarile noastre sa fie prea optimiste pe termen scurt si prea pesimiste pe termenul ceva mai indepartat. Credem insa ca nervozitatea pietei starnita de decizia de politica monetara a BCE (considerata prea ezitanta) si alimentata de incapacitatea OPEC de a ajusta productia de titei la nivelul cererii se va potoli dupa sedinta Federal Reserve (indiferent de decizia acesteia).

Florian Libocor, economist sef BRD-GSG:”Ma astept la un comportament echilibrat al leului in raport cu EUR. Nu se va iesi din intervalul normal de variatie chiar daca pot exista variatii mai ample. Am incredere in leu. Leul a fluctuat mai consistent in primavara acestui an cand si cursului eur a fluctuat fata de usd intre 1.21 (01 ian 2015) si 1.05 (13 mar 2015) “

Unicredit: Estimarile noastre pentru cursul de schimb sunt:

UniCredit Bank Romania anticipeaza ca EURRON va oscila in intervalul 4.40-4.50 in 2015 si 2016. Pentru a estima cursul USDRON ne bazam pe estimarile UniCredit Group pentru EURUSD, care anticipeaza o mentinere a prerechii de monede la un nivel minim de 1.05 in preajma deciziei Fed; cu toate acestea, UniCredit Group este de parere ca dolarul s-a apreciat deja excesiv pe fondul fluxurilor speculative de capital si ca perechea va inregistra o revenire graduala spre nivelul de 1.12 pana la final de 2016 (1.05 la final de T1 2016; 1.07 la final de T2 2016; 1.09 la final de T3 2016; 1.12 la final de T4 2016). In concecinta, dat fiind faptul ca evolutia cursului de schimb EURRON este relativ stabila, ne asteptam la un impact semnificativ doar din paritatea EURUSD. Astfel, UniCredit Bank Romania anticipeaza ca in preajma anuntului FED cursul USDRON va oscila in intervalul 4.20-4.30, urmand sa revina gradual la nivelul de 4.00 sau usor sub pana la final de 2016.

“Ne asteptam ca MF sa vanda obligatiunile de 600 milioane lei la 2 ani pentru un randament maxim sub precedentul nivel bid de inchidere de ,49%, posibil langa 1,45%. Asteptarile noastre favorabile se bazeaza pe faptul ca aceste titluri au beneficiat de un interes substantial din partea clientilor la licitatiile recente, iar ordinele agresive transmise de acestia au impins randamentul mai jos. In rest, pe piata secundara a fost liniste in ultima sedinta din 2015.

Randamentul pe termen foarte scurt a urcat, insa nivelul mid al acestuia a ramas usor in teritoriu negativ, sugerand o piata supralichida. De altfel, ne asteptam ca buletinul lunar al bancii centrale, care va fi publicat pe 8 ianuarie, sa arate un surplus de lichiditate urias in piata monetara, ceea ce inseamna ca ratele ar trebui sa ramana scazute in lunile urmatoare”, se arata in Raportul ING citat la inceputul acestui articol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro