Sari direct la conținut

"Inimaginabilul s-a produs" – reacția lui Lavrov, după ce trei țări și-au închis spațiul pentru avionul său / Kremlinul denunță "un act ostil" / Reacția Serbiei

HotNews.ro
Vladimir Putin si Serghei Lavrov, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Vladimir Putin si Serghei Lavrov, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept „de neimaginat” închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul care ar fi trebuit să-l ducă în Serbia. De asemenea, Kremlinul a calificat drept o „acțiune ostilă” interzicerea avionului lui Lavrov de către vecinii Serbiei, conform Reuters și AFP.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian pentru o vizită în Serbia pe care ministrul rus de Externe o avea programată luni și marți, astfel că Lavrov și-a anulat vizita la Belgrad.

  • „Inimaginabilul s-a produs”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă, calificând drept „scandaloasă” această măsură.

De asemenea, ministrul rus de Externe a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, spunând că speră că această vizită „nu va fi obstrucţionată”.

  • „Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia”, a susținut Lavrov.

El a mai spus că „dacă o vizită în Serbia a ministrului rus de Externe este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident”.

„Un act ostil”

Kremlinul a calificat drept „un act ostil” închiderea spaţiului lor aerian pentru avionul lui Lavrov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni că astfel de acţiuni ar putea crea probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

Reacția Serbiei

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat „profundul regret” în legătură cu „obstrucţionarea” vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept „un mare şi adevărat prieten al Serbiei”.

„O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei”, a subliniat Vulin într-un comunicat.

Cu o zi în urmă, în pregătirea vizitei sale în Serbia, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că duce o „politică criminală” în Balcani – în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană „incită” Kosovo, așa cum „a incitat” și Kievul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro