Initiativa Facebook de a oferi internet gratuit in Africa starneste uriase controverse. Compania este acuzata de "colonialism digital"
Desi ideea de a oferi acces gratuit la internet pentru oamenii care nu si-ar permite niciodata un plan de date pare una extraordinara, initiativa Facebook este criticata de tot mai multi in Africa, dupa ce a fost respinsa dur in India. Initiativa permite insa acces gratuit doar la Facebook si la alte site-uri partenere, ceea ce inseamna din start ca utilizatorii au acces la foarte putine lucruri si deci libertatea de a alege ce urmaresc este aproape zero, noteaza The Guardian intr-o analiza despre uriasul proiect derulat de Facebook.
Initiativa Free Basics, care permite user-ilor sa accese gratuit cateva site-uri, a fost lansata in 2015 si cuprinde 42 de tari, dintre care peste 20 in Africa. In fiecare tara se semneaza un parteneriat cu companii telecom locale si utilizatorii care doresc pot accesa gratuit cateva site-uri, in special Facebook si cateva pagini web cu care s-au incheiat parteneriate.
„Chiar daca oamenilor le este foame, nu trebuie sa le dai doar jumatate de felie de paine”, spune reprezentantul unui ONG nigerian care promoveaza internetul in randul tinerilor ce nu au intrat online niciodata. Ce vrea sa spuna este ca oamenilor li se le da acces la foarte putine lucruri, ei crezand insa ca au acces la aproape tot ce inseamna internetul. Efectul ar putea sa ajunga sa fie chiar negativ, in loc sa fie benefic.
Facebook a fost acuzata de „colonialism digital” din cauza acestei initiative, fiindca reteaua sociala condusa de Zuckerberg isi aroga dreptul asupra internet-ului, motivand ca vrea sa conecteze multe milioane de oameni, cand de fapt scopul este de a face profit si de a domina „peisajul” internet-ului in acele tari.
Cei care descopera internetul datorita acestui serviciu pot accesa un continut extrem de limitat si se incalca foarte importantul principiu al neutralitatii internetului. Utilizatorul vede doar cateva lucruri si nu are libertatea de a cauta orice pe internet sau de a deschide orice pagina.
Serviciul a fost interzis in India dupa un urias scandal, iar in Egipt a fost suspendat un timp de catre regimul represiv al presedintelui Sisi. Teama este ca Facebook devine in unele state un fel de mediator intre guvern si cetatean si ca autoritatile pot decide ce continut ajunge, sau nu ajunge, la cetateni prin intermediul serviciului gratuit al Facebook.
Cei care au smartphone-uri in tarile sarace si nu isi permit un pachet de date mobile nu au foarte multe alternative. Se dezvolta WiFi-ul public gratuit, apar internet-cafe-uri sau ofertele operatorilor de telefonie mobila care dau pentru perioade de timp acces gratuit la la date. Serviciul Facebook ramane insa atractiv insa pentru multi, in ciuda controverselor.