Sari direct la conținut

INS: Rata saraciei a fost anul trecut de 25,3%. Avem, adica, peste 5 milioane de romani considerati saraci. Vezi 10 lucruri pe care poate nu le stiai despre distributia saraciei in Romania

HotNews.ro
INS: Rata saraciei a
 fost anul trecut de 25,3%. Avem, adica, peste 5 milioane de romani considerati saraci. Vezi 10 lucruri pe care poate nu le stiai despre distributia saraciei in Romania

Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, rata saraciei relative a fost in anul 2016 de 25,3%. In valori absolute, numarul saracilor corespunzator acestei rate a fost de 5.006.000 romani, se arata intr-o recenta cercetare a Institutului National de Statistica. Peste unul din patru locuitori ai Romaniei traia intr-o gospodarie ale carei venituri erau mai mici decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. In perioada 2013-2016, rata saraciei, estimata in raport cu pragul stabilit in functie de nivelul si distributia veniturilor din anul pentru care se face evaluarea, a evoluat ascendent, de la valoarea 23,0%, la 25,3% in ultimul an.

Ce mai arata datele Statisticii:

  • Cea mai ridicata incidenta a saraciei e in randul celor cu varsta de sub 18 ani, peste o treime dintre acestia s-au aflat sub pragul de saracie, mult peste nivelurile corespunzatoare adultilor, (creterea in 2016 fata de 2013 a fost de 2,5 puncte procentuale). Starea de saracie in aceasta perioada s-a mentinut la cote ridicate si la tinerii cu varste intre 18-24 ani (diferenta  fata de inceputul perioadei a fost de 2,1 puncte procentuale), in 2016 ajungand sa afecteze putin sub o treime dintre ei.
     

    Saracia este situatia in care se afla cei ale caror venituri sunt atat de mici incat le este imposibila atingerea unui standard de viata considerat ca fiind acceptabil, care se confrunta cu dezavantaje multiple legate de somaj, venituri, conditii de locuit precare, ingrijirea inadecvata a sanatatii si bariere in accesul la invatamant, cultura, sport si petrecerea timpului liber.

     
     
    INS
  • Populatia varstnica (65 ani si peste) este afectata intr-o masura mai redusa de saracie (aproape 1 din 5 dintre acestia), nivelulratei fiind inferior mediei pe ansamblul populatiei. Rata saraciei in randul varstnicilor a crescut in perioada 2013-2016, cu 4,6 puncte procentuale.
  • Cele mai pronuntate diferente pe sexe le intalnim la grupa 65 de ani si peste, unde in anul 2016, femeile au atins valori ale ratei saraciei cu 11,5 puncte procentuale mai mari decat ale barbatilor, caracteristica ce se mentine pe intreaga perioada. Barbatii mai afectati de saracie decat femeile au fost cei aflati in grupa de varsta 50-64 ani (3,1 puncte procentuale).
  • Saracia este inegal distribuita si in profil regional. In anul 2016, rata saraciei a fost de aproape 4 ori mai mare in regiunea Nord-Est, de peste 3 ori in regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Sud-Est decat in regiunea Bucuresti-Ilfov. In anul 2016, cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (36,1%), Sud-Vest Oltenia (34,2%) ?i Sud-Est (31,2%), iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov (10,2%).
  • In anul 2016, din totalul persoanelor ocupate, cele aflate sub pragul de saracie au reprezentat 18,9%, cu 7,3 puncte procentuale mai putin decat in cazul persoanelor care nu au desfasurat nicio activitate economico-sociala.
  • Circa un somer din doi este sarac, barbatii someri avand situatia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate in somaj (de doua ori mai multi barbati decat femei).
  • Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (in anul 2016 a atins 30,8%), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (18,3% in ultimul an).
  • Urmarind schimbarile survenite in perioada 2013-2016 la nivel de saracie in functie de statutul de ocupare a locuintei, observam ca aceasta a avut o evolutie ascendenta pe ansamblu, mai pregnanta la statutul de chirias (+16,9 puncte procentuale) decat al celui de proprietar (+2,0 puncte procentuale).
  • In anul 2016, un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile au facut ca 20,1% din populatie sa nu „cada” in aceasta situatie nefavorabila.
  • Daca in anul 2016 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale, aproape jumatate din populatie (49,6%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative si in mod evident situatia s-ar fi inrautatit in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste) care, intr-o proportie de 85,3%, ar fi fost in stare de saracie relativa. Aceeasi situatie s-ar fi inregistrat si la persoanele aflate in grupa de varsta 55-64 de ani, dar intr-o proportie mai redusa, de 54,1%.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro