Sari direct la conținut

Intalnire online Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: 6% din PIB pentru sanatate este nivelul minim care este alocat in alte tari ale Uniunii Europene pentru sistemul medical

HotNews.ro

Un proiect de lege, promovat prin intiativa cetateaneasca (200.000 semnaturi) propune 6% din PIB pentru Sanatate, fata de 3,9% in 2007, 4,5% in 2008 si 3,2 % in 2009. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a discutat online despre cum ar putea sa devina sistemul medical din Romania mai performant si despre viitorul sistemului sanitar din prisma producatorilor de medicamente.

Un proiect de lege, promovat prin intiativa cetateaneasca (200.000 semnaturi) propune 6% din PIB pentru Sanatate, fata de 3,9% in 2007, 4,5% in 2008 si 3,2 % in 2009. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), discuta online despre cum ar putea sa devina sistemul medical din Romania mai performant si despre viitorul sistemului sanitar din prisma producatorilor de medicamente.

Expunere motive initiativa cetateneasca 6% pentru Sanatate

  • sanatatea a fost considerata prioritate nationala, insa finantarea a avut permanent de suferit
  • infrastructura e degradata si necesita investitii majore, sunt necesare dotari cu aparatura performanta, cu medicamente, alimente, dezinfectante
  • medicia de familie- considerata in Europa cel mai important segment al asistentei medicale
  • minimium 50.000.000 de consultatii pe an
  • 80% dintre solicitarile de asistenta medicala
  • liberalizarea pietei muncii a dus la migratia medicilor

Cerintele initiatorilor

totalul fondurilor anuale destinate finantarii sa reprezinte 6% din PIB

fondul anual destinat asistentei medicale primare sa fie de 12% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro