Sari direct la conținut

Interviu Guy Poupet, BRD-Groupe Societe Generale: Inainte de a emite păreri despre evolutia economiei ar trebui să mai aşteptăm câteva luni pentru a vedea dacă măsurile de redresare îşi fac efectul

HotNews.ro
Guy Poupet, PDG al BRD-GSG, Foto: Hotnews
Guy Poupet, PDG al BRD-GSG, Foto: Hotnews

Anul 2011 va fi unul interesant din perspectivele evolutiilor economico-financiare. Cu certitudine, sectorul bancar va avea si el de facut fata unor provocari induse de evolutiile macroeconomice. Unii vorbesc despre consolidarea pietei, altii de repornirea creditarii sau de reluarea cresterii. HotNews.ro continua demersul sau privind intervievarea presedintilor de banci comerciale locale. Dupa Alpha Bank si CEC Bank, astazi e randul BRD-Grupe Societe Generale. Care sunt provocarile si care sunt atuurile bancilor locale? De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza? Guy Poupet, PDG-ul celei de-a doua banci romanesti dupa active a acceptat sa raspunda intrebarilor HotNews.ro

Rep: Care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice? Cum percepeti evolutia economiei in acest an? Estimaţi o creştere economică, o stagnare sau inca un an de scadere economica?

Guy Poupet, Presedinte Director General BRD-GSG: Daca previziunile optimiste cu privire la creşterea economiei se confirmă, suntem pregatiti sa sustinem o crestere a finanţărilor în zona corporate şi a administraţiilor publice locale, unde ne aşteptăm în special la o evoluţie a solicitărilor de cofinanţare pentru absorbţia de fonduri europene. Marile proiecte de infrastructură sunt şi ele în atenţia noastră. De asemenea, în zona de retail suntem gata să finanţăm o cerere de creditare în creştere faţă de anul trecut, însă care – trebuie să rămânem realişti – va ramâne modestă dacă o comparăm cu anii de avânt precum 2007 sau 2008, cel puţin în primul semestru al anului.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, lucrurile nu sunt foarte clare, dar majoritatea analiştilor şi chiar unele agenţii de rating afişează prognoze favorabile pentru România. În orice caz, înainte de a emite păreri într-un sens sau în altul, ar trebui să mai aşteptăm câteva luni pentru a vedea dacă măsurile ce vizează redresarea economiei, care au fost deja luate de autorităţi, îşi fac efectul. Însă pare destul de greu ca 2011 să fie un an mai dificil decât 2010.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism în 2011?

G.P.: Zona corporate cred că va fi şi în 2011 cea care va împinge înainte activitatea bancară. Suntem gata să participăm la toate proiectele mari care ar putea fi lansate în 2011, de exemplu în infrastructură sau în energie.

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in acest an, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu 2010?

G.P.: În condiţiile în care economia va începe să-şi revină, atunci este probabil ca sectorul IMM să înceapă să „respire” mai uşor şi, prin urmare, şi întârzierile la plată vor începe să scadă.

Rep: Anul 2010 a insemnat un an dificil pentru sectorul bancar. Multe banci au trecut pe pierdere, dupa ani buni cu o dinamica a profitului din doua cifre. Care sunt estimarile Dvs in privinta dinamicii profitului pe 2011 atat a sectorului bancar agregat cat si al bancii Dvs?

G.P.: Activitatea bancară din România a fost în 2010 în consonanţă cu nivelul activităţii economice la nivelul întregii ţări. Cererii scăzute i s-a adăugat şi neperformanţa unor credite, ceea ce a dus, în unele cazuri, la pierderi. Cred însă că 2011 nu va fi mai rău decât 2010 şi, chiar dacă nu vom asista la o creştere sensibilă a cererii de servicii bancare, este probabil ca totuşi nivelul activităţii să fie mai mare, iar profitul, în creştere faţă de 2010 la nivelul întregului sistem bancar.

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2010 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2011?

G.P.: Se vorbeşte cu multă uşurinţă şi într-o multitudine de contexte, nu întotdeauna potrivite, despre „ajustări”. Băncile sunt unele dintre investiţiile făcute pe termenele cele mai lungi, iar schimbările bruşte de strategie pot duce uneori la consecinţe dintre cele mai neplăcute. Continuitatea în aplicarea strategiei alese este de altfel cheia succesului pe care BRD îl are. Noi am reuşit să ne păstrăm indicatorii de rentabilitate la niveluri corecte chiar în condiţiile unor ani 2009 şi 2010 foarte grei şi datorită faptului că n-am făcut mişcări bruşte.

Bineînţeles, am luat măsurile necesare pentru ca macroechilibrele băncii să se păstreze. Am ţinut cu stricteţe sub control cheltuielile generale, la nivel comercial am insistat pe valorificarea sinergiilor dintre liniile noastre de business astfel încât am reuşit să compensăm măcar parţial scăderea cererii.

Evident, şi în 2011 vom folosi aceleaşi mecanisme pe care le-am verificat în ultimii doi ani şi vom încerca să ne adaptăm din mers în cazul în care vor avea loc evoluţii care vor depăşi anticipările noastre.

Rep: Veti lansa in 2011 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

G.P.: La fel ca şi până acum, ne vom orienta către lansarea în premieră în România a unor servicii şi produse, atât pe piaţa de retail, cât şi pe piaţa corporate.

Rep: Considerati ca 2011 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

G.P.: Nu se întrevăd astfel de operaţiuni în România în mod independent de ceea ce se întâmplă la nivel internaţional. Dacă vor exista achiziţii sau fuziuni în România, ele vor fi consecinţele unor eventuale acţiuni realizate la nivel global. În ceea ce priveşte eventuale retrageri de pe piaţă, nu cred că există motive care să justifice astfel de decizii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro