Sari direct la conținut

INTERVIU VIDEO Kevin Beck, manager la Lenovo: Desktop-urile isi vor pastra locul pe piata, mini-laptop-urile nu vor mai repeta cresterea fulminanta din ultimii ani

HotNews.ro

Desktop-urile au pierdut cota de piata semnficiativa in fata laptop-urilor, insa nu vor disparea de pe piata si vor fi alese de cei care vor configuratii mai bune in domenii precum call center sau industria hoteliera. Pe de alta parte, mini-laptop-urile (netbook) au crescut masiv in ultimii trei ani pentru ca exista un segment care pana atunci nu fusese ocupat, insa lucrurile s-au schimbat si avansul masiv nu se va mai repeta, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Kevin Beck, manager de proiect la centrele de suport clienti ale Lenovo.

Rep: Desktop-urile au fost depasite ca volum al vanzarilor de catre laptop-uri. Unde credeti ca vor fi “retrogradate” desktop-urile, cine le va mai folosi peste 5-10 ani?

Kevin Beck: E adevarat ca a tot scazut cota de piata a desktop-urilor, insa cred ca inca exista loc pentru ele in piata, mai ales in segmentul superior. Vor fi mereu oameni care au nevoie de performantele superioare ale unei statii de lucru, iar desktop-urile vor avea la ce sa fie folosite. Unele segmente de lucru si nevoi de computing nu sunt legate de terminale mobile, spre exemplu in unele fabrici, la call-centere, la receptiile hotelurilor, la astfel de lucruri.

Rep: Cum vedeti evolutia segmentului netbook, care a crescut imens in 2008 si 2009?

Kevin Beck: Nu cred ca vom mai vedea o repetare a castigurilor de cota de piata pe care mini-laptop-urile le-au avut. Sunt produse bune pentru un anumit segment de populatie, multi le cumpara ca al doilea PC sau ca PC pentru copii sau in unele cazuri ca PC principal pentru un utilizator care are nevoie de o configuratie limitata. Cred ca expansiunea rapida din ultimul an a netbook-urilor a fost raspuns la o cerere care pana acum nu fusese onorata, insa acum acest lucru s-a intamplat iar piata netbook-urilor va continua sa existe, insa nu vor mai fi acele castiguri la cote de piata

Rep: In prezent se vorbeste despre laptop-urile cu ecran tactil, credeti ca spre exemplu cineva care lucreaza cinci sau sase ore pe zi la laptop ar prefera sa aiba touch-screen?

Kevin Beck: Avem si noi in oferta laptop-uri cu touch-screen, si cred ca ecranul tactil e o extindere placuta a interfetei fiindca utilizatorul poate sa aleaga si tastatura si poate deci sa-l foloseasca si in modul traditional. Insa fiindca ecranul se poate roti ei il pot folosi pentru jocuri, sa citeasca unele carti electronice sau sa navigheze pe net cand sunt in pat spre exemplu, iar acest lucru aduce functionalitati noi unui laptop traditional.

Rep: Dar nu credeti ca marea majoritate vor continua sa foloseasca mouse-ul si le-ar fi greu sa se obisnuiasca sa stea multe ore la un touch-screen?

Kevin Beck: Intr-un mod traditional de lucru cu documente Word si tabele mari sunt de acord ca interfata cu tastatura si mouse este mai acceptata, mai potrivita si perceputa de multi ca fiind mai eficienta. Dar cred ca e loc si pentru touch-screen, mai ales cu imbunatatirile pe care Microsoft le-a adus cu Windows 7 pentru usurinta de utilizare a tehnologiei “touch” la PC-uri.

Rep: Multe companii au reusit sa reduca semnificativ greutatea laptop-urilor, sunt modele de sub 1 kg, insa cat de mult se mai poate reduce greutatea?

Kevin Beck: E o dorinta des exprimata de clienti: sa aiba laptop-uri cat mai usoare, dar pentru asta trebuie facut un compromis intre putere, functionalitate vs greutate. Noi am construit laptop-uri perfect functionale la sub 1,4 kg si avem un laptop cu diagonala de 14 inch care cantareste sub 2 kg.

Rep: Dar e de exemplu posibil sa vedem pe viitor un laptop de jumatate de kilogram?

Kevin Beck: Nu putem sa ne asteptam la aceleasi scaderi in greutate pe care le-am vazut la laptop-urile din ultimii ani pur si simplu pentru ca ne apropiem de limitele tehnologiei si nu stiu care este tinta. (…) E un compromis spre exemplu intre caldura emisa de procesor si capacitatea cooler-ului si a bateriilor.

Rep: Toata lumea vorbeste despre tablet PC-uri. Cum credeti ca va evolua segmentul? Unii spun ca va merge excelent, altii ca nu avem nevoie de asa ceva?

Kevin Beck: Exista cerere pentru tablet PC-uri, sunt folosite in domeniul medical, in asigurari si in unele domenii cu munca de teren. Cred ca tehnologia s-a imbunatatit si e mai robusta iar in ultimii cinci ani am trecut de la tablete cu stilus, la unele cu ecran tactil si mai nou cu tehnologia multi-touch. Tehnologia se extinde si tabletele vor continua sa fie o optiune insa parerea mea este ca atingerile ecranului nu vor deveni modul principal prin care vom interactiona cu un PC in viitorul apropiat. Sunt foarte multi oamnei atasati metodelor din prezent, insa cred ca tabletele isi au un loc pe piata si nu vor disparea.

Lenovo Group Limited este un grup chinez producator de PC-uri care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 15 miliarde dolari si are circa 23.000 de angajati pe plan mondial. Compania a devenit celebra in 2005 dupa ce a preluat divizia de PC-uri a IBM.

In Romania, Lenovo are aproape 8% din piata PC-urilor, iar tinta este sa atinga 10% pana la finele anului acesta. In Romania s-au vandut anul trecut sub 450.000 de PC-uri (toate marcile), piata scazand masiv de la aproape un milion de unitati in 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro