Sari direct la conținut

Întoarcerea pe Pământ a capsulei Starliner, amânată cu opt zile. Încă o scurgere de heliu a fost descoperită de NASA

HotNews.ro
Capsula Boeing CST-100 Starliner, Foto: boeing.com
Capsula Boeing CST-100 Starliner, Foto: boeing.com

Capsula spaţială Boeing Starliner, cu primul său echipaj de astronauţi, urmează să părăsească Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi să înceapă călătoria de întoarcere pe Pământ la data de 22 iunie, a anunţat vineri agenţia spaţială americană NASA, noul termen oferind mai mult timp pentru finalizarea planificării acestui complicat proces, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Astronauţii de pe Starliner, Butch Wilmore şi Suni Williams, au ajuns la bordul ISS la 6 iunie. „Timpul suplimentar permite echipei să finalizeze planificarea plecării şi operaţiunile, în timp ce vehiculul spaţial rămâne autorizat pentru scenarii de revenire de urgenţă a echipajului, în cadrul regulilor de zbor”, au precizat într-un comunicat NASA şi Boeing.

Cele două vizează o plecare nu mai devreme de 22 iunie, lăsând deschisă posibilitatea unor prelungiri suplimentare a perioadei de timp petrecută de primul echipaj de astronauţi ai capsulei spaţiale Boeing Starliner pe ISS.

Iniţial, capsula CST-100 Starliner construită de Boeing ar fi trebuit să se desprindă săptămâna trecută de ISS şi să revină pe Terra după ce a fost lansată în cadrul primului său zbor cu doi astronauţi de la NASA în data de 5 iunie.

Un mesaj publicat luni pe blogul NASA menţiona o scurgere suplimentară de heliu la sistemul de propulsie al capsulei Starliner, pe lângă cele patru deja identificate în timpul călătoriei sale de 24 de ore către ISS.

Această misiune reprezintă un test esenţial înainte ca agenţia spaţială americană să certifice capsula Starliner pentru zboruri de rutină.

Capsula Starliner poate să rămână andocată la ISS timp de maximum 45 de zile, au declarat oficialii NASA.

INTERVIURILE HotNews.ro