Inundații în vest, valuri de căldură în est și furtuni mai frecvente peste tot – Europa a simțit din plin efectele încălzirii climatice în 2024

Furtunile au fost mai frecvente și severe, în Europa, anul trecut, iar 2024 a fost marcat de un contrast climatic pronunțat între estul și vestul continentului. În zona noastră a fost cald și uscat, iar în vest au fost ploi și inundații pe scară largă, arată raportul „European State of the Climate”, publicat de observatorul european Copernicus.
Anul 2024 a adus un contrast pronunțat între est și vest. Europa de Vest a avut parte de unul dintre cei mai ploioși ani din 1950 încoace, iar în est și sud-est au fost secete și valuri de căldură. Raportul arată tendința generală a climei de anul trecut, când nici estul Europei nu a fost scutit de inundații, în toamnă.
Anul trecut au fost cele mai extinse inundații din ultimii 11 ani și 30% din rețeaua fluvială a depășit pragul crescut de inundație. Au murit peste 300 de oameni și mai mult de 400.000 au fost afectați (case și bunuri distruse de ape). Va rămâne în istoria meteo a Europei episodul dur de inundații din regiunea spaniolă Valencia, în octombrie.
În septembrie, furtuna Boris făcea ravagii în centrul Europei, iar în Portugalia, incendiile au distrus peste 100.000 ha de pădure.
Europa de Sud-Est a înregistrat în iulie cel mai lung val de căldură din istorie (13 zile consecutive), afectând 55% din regiune. S-au înregistrat un număr record de zile cu stres termic puternic (66) și de nopți tropicale (23) în timpul verii, se mai arată în raport. Modificările apărute în circulația atmosferică au determinat apariția unor valuri de căldură mai intense pe timp de vară.
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid – de două ori peste media mondială – iar impactul schimbărilor climatice devine tot mai clar. Anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pe continent, cu temperaturi record în regiunile centrale, estice și sud-estice.
Nu a fost cald doar pe uscat. Temperatura medie a suprafeței mării în Europa a fost cea mai mare din istorie: +0,7°C față de medie, iar în Marea Mediterană, +1,2°C față de medie.
Sursa foto: Dreamstime.com