Sari direct la conținut

Investigație privind posibila trucare a unor licitații IT. Dezvăluirile făcute de trei dintre firmele controlate inopinat de Consiliul Concurenței

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

​Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața comercializării de echipamente IT&C, fiind vizate proceduri din perioada 2019-2024 aferente unor proiecte de infrastructuri IT, a anunțat miercuri pe bursă grupul Bittnet Systems. Două firme din acest grup, Dendrio Solutions și Dataware Consulting, sunt vizate. Un anunț separat a fost făcut și de Trencadis, care a dezvăluit că sunt controale inopinate „la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie”.

Surse: Sunt vizați Cisco, distribuitorii săi și 10 firme care folosesc tehnologia

Mai multe surse din industrie au precizat miercuri pentru HotNews.ro că „investigația vizează furnizorul american de tehnologie Cisco, distribuitorii tehnologiei sale și 10 firme care folosesc echipamentele în implementarea de sisteme IT&C”.

  • HotNews.ro a solicitat încă de marți un punct de vedere de la Cisco România și de la Dorin Pena, directorul general al acestei companii, pe fondul unor informații privind inspecții inopinate făcute de Consiliul Concurenței la mai multe firme, printre care și Cisco, dar nu am primit o reacție până la acest moment. Vom reveni cu precizări, imediat ce le vom primi.
  • Oficialii Consiliului Concurenței nu au putut fi contactați de HotNews.ro pentru detalii pe acest subiect. Cert este că inspecțiile inopinate nu pot fi realizate decât după declanșarea unei investigații și obținerea unui ordin judecătoresc.

Investigația, anunțată de grupul Bittnet pe bursă

Investigația Consiliului Concurenței în piața IT&C a fost anunțată miercuri pe bursă de grupul Bittnet Systems:

  • „Investigația priveste diferite proceduri din perioada 2019-2024 aferente unor proiecte de infrastructuri IT&C și acoperă mai multe societăți active în domeniul IT din România printre care și 2 companii care fac parte din pilonul de Infrastructura Digitala al grupului Bittnet: Dendrio Solutions SRL si Dataware Consulting SRL.
  • Investigatia declansata de Consiliul Concurentei se desfasoara cu respectarea procedurii specifice conferite de lege. In cadrul unor astfel de demersuri, autoritatea de concurenta urmareste colectarea de date si informatii in scopul efectuarii tuturor analizelor pe pietele vizate si verificarii comportamentelor societatilor active pe aceste segmente de piata.
  • Pana la finalizarea demersurilor si constatarea unor incalcari de concurenta printr-o decizie motivata, societatile investigate nu sunt considerate a fi intr-o situatie de neindeplinire a obligatiilor legale.
  • Grupul Bittnet nu are cunostinta ca vreuna dintre societatile parte din grupul sau sa fie implicate in vreun fel in practici anticoncurentiale in cadrul procedurilor unde a ofertat in spatiul public sau privat, grupul fiind implicat activ in implementarea unor proiecte si proceduri de conformare cu regulile de concurenta”, a precizat grupul IT.

Trencadis: Control inopinat la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie

Un anunț separat a fost făcut miercuri pe pagina de LinkedIn și de către Trencadis, un alt mare integrator IT&C care are numeroase contracte IT cu statul.

  • „În perioada 4-7 iunie are loc un control inopinat al Consiliului Concurenței la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie.
  • La Trencadis am luat toate măsurile necesare pentru respectarea Ordinului de control și am pus la dispoziţia Consiliului Concurenţei toate informațiile solicitate.
  • Considerăm că un astfel de demers este o practică uzuală și normală într-o economie de piață funcțională, iar pentru a asigura proiecte complexe de transformare digitală, eforturile companiilor din domeniu trebuie direcționate spre un comportament concurențial normal.
  • Ne-am angajat până acum și vom continua să avem o conduită responsabilă și conformă cu aplicarea regulilor de concurență”, a precizat compania.

Dataware Consulting și alte două companii, amendate anul trecut pentru trucarea unei licitații IT la MAI

Consiliul Concurenţei a amendat și anul trecut firmele Dataware Consulting (parte din grupul Bittnet Systems), Kontron Services Romania și Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • DATAWARE CONSULTING S.R.L. – 2.321.589,12 lei,
  • KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. – 16.023.559,65 lei,
  • TEMA ENERGY S.A. – 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenței susține că „a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Astfel, cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.”

„În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitația și nu a fost parte din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021.”, a precuzat Consiliul Concurenței.

Kotron Services România a susținut atunci că acuzațiile ar fi nefondate și că va contesta în instanță decizia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro