Sari direct la conținut

Ionuț Dumitru: La 5,5% creştere economică proiectată de către Guvern aş ataşa o probabilitate aproape de 0

HotNews.ro
Ionut Dumitru, Foto: HotNews.ro
Ionut Dumitru, Foto: HotNews.ro

Estimarea privind încasarea din TVA este excesiv de optimistă în a doua iteraţie a rectificării bugetare şi presupune ca în patru-cinci luni care au mai rămas până la finalul anului să avem o creştere de peste 20% a încasărilor din TVA, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, potrivit Agerpres.

„Această rectificare, aşa cum noi ne-am exprimat la Consiliul Fiscal, aduce câteva modificări majore şi pe venituri şi pe cheltuieli. În prima sa variantă, rectificarea aducea o corecţie a proiecţiilor de venituri, unele corecţii erau întemeiate, altele mai puţin justificate şi noi am subliniat la Consiliul Fiscal că TVA şi accize era o proiecţie care era destul de optimistă. La a doua iteraţie a rectificării estimarea este şi mai optimistă. Spre exemplu, la TVA avem pe primele şapte luni ale anului o creştere faţă de aceeaşi perioadă de sub 10% şi rectificarea bugetară propune o creştere de 15% pe tot anul. Acesta ar implica faptul ca în patru-cinci luni care au mai rămas până la finalul anului să avem o creştere de peste 20% a încasărilor din TVA, care nu este imposibilă, dar este excesiv de optimistă”, a spus Ionuţ Dumitru, prezent la conferinţa „2018 Investor Days 2018”, organizată de Fondul Proprietatea.

Acesta a afirmat că o creştere economică reală de 5,5%, faţă de 6,1%, cât era precedenta proiecţie, este una foarte mare, care iese din peisajul proiecţiilor existente în momentul de faţă în piaţă.

„Noi avem o proiecţie la bancă (Raiffeisen Bank – n.r.) în momentul de faţă de 4,2%, dar pe care o considerăm deja foarte optimistă şi suntem în proces să o revizuim, probabil undeva la sub 4%, mai degrabă spre 3,5%. Deci 5,5% creştere economică pare nerealist în momentul de faţă şi pare a avea o probabilitate extrem de mică. Atunci când discutăm de proiecţii nimeni nu are dreptate, evident, că nu ştie nimeni exact ce se va întâmpla în viitor, dar putem să ataşăm nişte probabilităţi mai mici sau mai mari. La 5,5% creştere economică proiectată de către Guvern aş ataşa o probabilitate aproape de 0”, a explicat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, el a subliniat că într-un scenariu de nemodificare a politicilor economice până la finalul anului şi dacă se execută bugetul aşa cum este rectificat în momentul de faţă, probabilitatea să depăşim un nivel al deficitului de 3% din PIB este foarte mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro