Ionut Dumitru, pres. Consiliului Fiscal: Alimentarea asteptarilor ca iesirea din recesiune ne va permite sa crestem salariile, pensiile si sa reducem taxele poate fi extrem de periculoasa
In primul rand, nu există o definiție foarte clara si unanim acceptata a intrarii/iesirii in/din recesiune. Cel mai popular criteriu, desi si cel mai arbitrar, fara un fundament economic solid (a fost sugerat intr-un articol din New York Times in 1975 de catre un statistician), este cel legat de scaderea/cresterea pentru doua trimestre consecutiv a PIB (fata de trimestrul anterior). Evaluarea intrarii si iesirii din recesiune este insa un proces mai complex, care ia in considerare mai multe aspecte si variabile economice. Spre exemplu, o definiție mai complexă a recesiunii, cu fundamente economice solide, este cea pe care o utilizeaza Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din SUA.
Conform NBER, recesiunea reprezintă „un declin semnificativ al activității economice la nivel national, care durează mai mult de câteva luni și este vizibil prin scăderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populației, a numărului de angajați din economie, a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul și cu ridicata.” Spre exemplu, in septembrie 2010, NBER a declarat nivelul din luna Iunie 2009 ca fiind minimul atins la nivelul activitatii economice si consemnand astfel iesirea din recesiunea inceputa in Decembrie 2007 in SUA.
In al doilea rand, dupa cresterea economica firava de doar 0.1% in trimestrul al patrulea din 2010 fata de trimestrul al treilea 2010 inregistrata in Romania, am inregistrat si in primul trimestru din 2011 o crestere economica trimestriala pozitiva, ceea ce ar putea insemna o iesire „tehnica” din recesiune, insa cu precizarile de mai sus. Cred insa ca proclamarea iesirii din recesiune pe baza celor doua trimestre de crestere economica inca firava si alimentarea asteptarilor ca acest lucru ne va permite sa revenim la salariile din sectorul bugetar de dinainte de ajustarea cu 25% din 2010, sa crestem pensiile si sa reducem si taxele, asa cum se speculeaza in acest moment, poate fi extrem de periculoasa.
Cred ca avem mai degraba nevoie de o atitudine rezervat-optimista, prudenta si de transmiterea unor mesaje realiste. Realitatea este ca Romania nu si-a incheiat programul de consolidare fiscala, suntem abia la jumatatea drumului si o crestere economica de doar 1.5% in 2011 si in jur de 3.5% in 2012 (daca se va realiza) nu ne vor permite cresterea nivelului de trai, daca vrem ca acest lucru sa se produca in mod sustenabil. Masurile de ajustare adoptate deja in sectorul bugetar ne-au pozitionat pe o traiectorie de consolidare fiscala care insa nu s-a incheiat, iar reversarea acestora nu ar face decat sa ne abata de la aceasta traiectorie si chiar sa ne plaseze din nou pe o traiectorie nesustenabila. Aceste argumente au o semnificatie aparte, mai ales ca discutam de un an 2012 electoral.
Ionut Dumitru este presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank.