Irakianul de la Intermeridian tepar de profesie
Dar, autoritatile inca tac, desi in mediile oficiale se vehiculeaza ideea ca fratii Faraj nu ar fi straini de PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Mai nou, Faraj Hatam este implicat intr-un nou scandal, legat de constructia unui abator din satul Prajesti, ocazie cu care irakianul a devenit un tepar recunoscut printre firmele de constructii cu care a lucrat.
Pentru aceasta lucrare a „uitat” sa plateasca niste lucrari suplimentare pe care i le-a cerut patronului unei firme din Roman, firma care luiase in antrepriza aceste lucrari de la executantul lucrarii.
Pentru a-si asigura materia prima in regie proprie si de a nu mai achizitiona carne si preparate din carne de la Agricola International, nu demult, lui Faraj Hatam i-a incoltit in cap ideea de a amenaja un abator propiu in satul Prajesti unde el si fratele sau isi achizitionasera un teren.
Asa incat a organizat o licitatie la care au participat trei societati, asa cum cere legea si, „pe baza unor oferte bune de pret” dupa cum ne declara Hatam, firma castigatoare a fost desemnata SC Milibuz SRL, administrata de Dumitru Buzduga.
Asa incat, firma respectiva a demarat lucrarile de executie a abatorului. Pentru ca nu mai dovedea cu lucrarile, Dumitru Buzduga a cerut sprijinul unei alte societati, SC Rosan Construction SRL, administrata de inginerul Valentin Dudau, cu sediul in municipiul Roman, cu care a si incheiat dealtfel un contract de antrepriza. Patronul irakian, Faraj Hatam i-a cerut ulterior lui Valentin Dudau, administratorul SC Rosan sa relizeze mai multe lucrari, suplimentare, la infrastructura cladirii .
„Am acceptat sa facem aceste lucrari, pentru care trebuia sa prmim si banii, lucru despre care patronul irakian ne-a asigurat ca-i vom si primi. Cat timp oamenii mei au efectuat aceste lucrari, Hatam a stat langa noi, ba ne-a dat si indicatii. Pentru ca nu dispuneam de suficiente utilaje, am inchiriat si de la SC Moldinstal Bacau, unde trebuie sa achit contravaloarea inchirierii acestora”, spune Valentin Dudau.
Pentru ca aceste lucrari erau luate in antrepriza, firma din Roman a asigurat o parte din manopera si cateva utilaje, materia prima (ciment, mortar) a fost cumparata de Milibuz. „Intre mine si firma din Roman este un contract clar. Potrivit acestuia, cand urmau sa se realizeze jumatate din lucrarile contractate, trebuia sa fie achitata si o suma de bani de catre irakian. Numai ca nu s-a intamplat”, sustine Dumitru Buzduga, administratorul SC Milibuz.
Potrivit documentelor existente, intreaga suma pe care irakianul trebuia sa o achite pentru lucrarile suplimentare era de aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, din care firmei din Roman ii reveneau cam 400 de milioane de lei vechi.
„Banii nu i-am primit nici pana astazi de la Hatam”, spune Valentin Dudau, lucru sustinut dealtfel si de o parte din cei 20 de angajati, printre care Grosu Dan, Butnarasu Ionut, Anghel Ionica si Pasoniuc Adrian care au lucrat in perioada iulie- octombrie 2007 la constructia abatorului din satul Prajesti si de unde nu au luat nici un ban.
Hatam devine agresiv
Pentru a se convinge ca lucrarile suplimentare decurg conform stass-ului si sunt realizate corespunzator, Faraj Hatam a stat in permanenta langa constructori, asigurandu-i ca vor fi platiti toti banii. Ba mai mult, cand a fost terminata lucrarea, s-a incheiat un deviz in care au fost mentionate plata lucrarilor plus utilajele care au fost folosite.
Cu acest deviz, Valentin Dudau s-a prezentat la biroul irakianului din incinta magazinului Intermeridian, desigur, pentru a-si incasa banii. „Irakianul nici macar nu s-a uitat in acest deviz. Ba mai mult, in discutia ce am avut-o cu dl Hatam, acesta mi-a spus ca nu plateste nici un fel de lucrare si m-a dat afara din birou. A vrut chiar sa ma loveasca, spunandu-mi cum de am curajul sa vin si sa-i cer bani”, precizeaza inginerul Dudau.
Irakianul chiar a si depus la Politie o plangere, dupa cum ne-a declarat pentru ca ulterior, la sediul firmei lui s-ar fi prezentat doi barbati care s-i ceara sa-si achite datoriile. „Vazand ca nu platesc, Dudau a trimis recuperatorii la mine”, a spus Hatam. Numai ca respectivul ioncident, existent doar in imkagiantia irakianului nu este sustinut de catre Dudau. „De unde recuperatori? Irakianul sa-simplateasca intai de toate datoriile, nu sa viseze recuperatori”
Irakianul tepar paseaza pisica
Lucrarile la abator nu au fost insa incheiate in totalitate. Realizate prin finantare Sapard (dupa cum precizeaza Hatam), lucrarile la respectivul abator au stangat, deocamdata. Si asta din cauza refuzului irakianului de a-si achita datoriile catre firmele care i-au facut lucrarile. Contactat, Faraj Hatam ne-a declarat ca nu el este cel care trebuie sa plateasca banii catre societatea din Roman, ci SC Milibuz, pentru ca doar intre cele doua firme a existat un contract.
„Eu am contract incheiat doar cu SC Milibuz, iar banii trebuie sa-i plateasca aceasta firma. Eu am platit lucrarile catre Milibuz. La baza nu e nici un contract sau intelegere scrisa intre mine si SC Rosan Construction din Roman, deci banii trebuie sa-i dea dl Buzduga. Pentru ca finantarea e prin Sapard, eu nu pot face astfel de plati”.
De cealalta parte, Dumitru Buzduga precizeaza ca responsabilitatea achitarii banilor ii revine irakianului. „A-nnebunit dl Hatam. El i-a cerut lui Dudau sa faca acele lucrari suplimentare, el sa-i plateasca. Eu nu am cum sa platesc”.
Cine sunt fratii Faraj Hatam si Atwan?
In zadar au incercat toti primarii sa-i dovedeasca pe FarajHatam Muftin Faraj si fratele sau, Atwan, dar nimeni nu a reusit. Nici chiar oamenii legii. Irakieniii fac afaceri in Romania dinainte de 1989, cand intermediau exporturi de tractoare in Siria.
Ei au intrat in atentia opiniei publice in 1991, cand au obtinut de la prefectul de atunci al judetului Bacau, Viorel Hrebenciuc, intr-o vreme in care licitatiile nu fusesera inca inventate, aprobare de a inchiria din reteaua comerciala de stat un spatiu ultracentral din Bacau. Imediat, au transformat un traditional magazin pentru copii, „Punguta cu doi bani”, in pizzeria „Intermeridian”, fapt care i-a indignat pe bacauani.
„Intermeridian” e si acum acolo. Produsele comercializate poarta tot eticheta „Agricola International”, dar nimeni nu verifica cum ajung aceste produse in galantarele irakianului. Dar asta e o alta poveste care nu face obiectul acestui material. Faptul ca nimeni nu a reusit sa-i scoata pe irakieni din acel spatiu a starnit in opinia publica sentimentul ca fratii Faraj se bucura de o puternica protectie printre fostii nomenclaturisti, dar si si actuali politicieni.
Au fost insa si alte elemente care au intarit acest sentiment. Bunaoara, faptul ca firma lui Faraj era printre putinele care aveau acces privilegiat la produsele holdingului Agricola International, cand holdingul detinea un fel de monopol regional, iar piata era departe de a fi saturata cu produse alimentare. Si asta pe vremea cand in afacerea de la Intermeridian era implicata si Natalia Jipa, femeie cu functie de raspundere in timpul fostului regim, mai ales in vremea fostului prim secretar al CJ al PCR Bacau, Alexandrina Gainusa.
Cum la „Intermeridian” preturile sunt sensibil mai mici chiar decat cele din puternica retea de magazine a holdingului, suspiciunile ca acolo n-ar fi exclusa o spalare de bani i-au urmarit mult timp pe fratii Faraj si n-au fost confirmate sau infirmate de vreo investigatie oficiala pentru simplul motiv ca aceasta nu a avut loc.
La toate astea se adauga reticenta cu totul inexplicabila a autoritatilor sanitare sau din domeniul protectiei consumatorilor de a da curs reclamatiilor, destul de numeroase, ale cetatenilor privind calitatea marfurilor de la Intermeridian.