Sari direct la conținut

Irlanda de Nord: Londra adoptă o lege de amnistie foarte criticată

HotNews.ro
Camera Lorzilor de la Londra, Foto: Richard Pohle/ News Licensing/ Profimedia
Camera Lorzilor de la Londra, Foto: Richard Pohle/ News Licensing/ Profimedia

Parlamentul britanic a adoptat marți un proiect de lege extrem de controversat care vizează renunțarea la acuzațiile legate de violențele care au zguduit Irlanda de Nord timp de trei decenii, potrivit AFP.

În pofida numeroaselor lor critici la adresa textului, membrii nealeși ai Camerei Lorzilor au adoptat proiectul de lege al guvernului, care trebuie acum să fie promulgat de regele Charles al III-lea, o formalitate.

Proiectul de lege, introdus în mai 2022 de guvernul conservator, propune renunțarea la urmăririle penale legate de conflictul din Irlanda de Nord pentru soldații britanici și paramilitarii care decid să coopereze cu autoritățile.

Peste 3.500 de persoane au murit în timpul celor trei decenii de conflict din Irlanda de Nord între loialiști, în principal protestanți, și republicani, în principal catolici.

Aproximativ 1.200 de decese sunt încă sub investigația poliției, potrivit guvernului britanic. Pentru Londra, legea ar trebui să facă posibilă închiderea a sute dintre aceste cazuri nerezolvate.

Dar ea a fost denunțată de familiile victimelor, de întreaga clasă politică din Irlanda de Nord și de guvernul irlandez, care a anunțat deja că studiază posibilitatea de a acționa în justiție împotriva acestei legi.

De asemenea, Consiliul Europei și-a exprimat recent „profunda îngrijorare” față de eșecul Regatului Unit de a rezolva divergențele din jurul acestui text.

Marți, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat pe X (fostul Twitter) că „regretă” adoptarea acestei legi „în pofida îngrijorărilor (…) că aceasta încalcă obligațiile internaționale ale Regatului Unit în materie de drepturi ale omului”.

„Cerem insistent ca ea să fie revizuită și solicităm ca drepturile victimelor să se afle în centrul abordării moștenirii Troubles”, a adăugat el.

Pe de altă parte, legea a fost întotdeauna salutată de asociațiile de veterani, care consideră că unii soldați au fost judecați pe nedrept.

În noiembrie 2022, pentru prima dată de la încheierea conflictului în 1998, un fost soldat britanic, David Holden, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a împușcat un bărbat în spate la un punct de control în 1988.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro