Sari direct la conținut

Isărescu: Problema fiscală este sursă de inflație / Cineva mi-a spus că noi, românii, trebuie să trecem printr-o criză majoră ca să ne vină mintea la cap

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES

Problema fiscală este sursă de inflație și dacă deficitul crește, se mărește și presiunea inflaționistă, susține Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a fost întrebat dacă nu este un dezavantaj pentru România faptul că țările din regiune au trecut printr-o recesiune și inflația a scăzut mai rapid.

„În condiții de recesiune, în România nu mai ai cum să faci corecție fiscală pentru că scad veniturile. (…) Dacă un om a fost împușcat nu poți să spui că e numai o chestiune de balistică: a plecat glonțul și a ajuns acolo. Nu, e mai mult decât o chestiune de balistică. Cineva a tras cu pușca, l-a ochit, nu l-a ochit, a detonat, n-a detonat. Noi avem această abordare că nu putem să ieșim nici cu inflația mai bine dacă introducem economia în recesiune datorită faptului că problema fiscală este una dominantă”, a explicat guvernatorul BNR, precizând că ea este sursă de inflație.

„Dacă deficitul se mărește, se mărește și presiunea inflaționistă. Nu ieși din ea decât cu o recesiune puternică și, eventual, cu o criză. Nu avem aceste intenții”, a spus el.

Isărescu și-a amintit că în anul 2000 cineva i-a spus: „Haideți domnule, noi nu ne lecuim dacă nu trecem prin foc. / Da domnule, poate că ai dreptate, dar crezi că e sănătos să judecăm în felul ăsta?”

„El zicea despre noi, românii, că trebuie să trecem printr-o criză majoră ca să ne vină mintea la cap. Eu cred că ne poate veni mintea la cap și prin căi mai liniștite, nu neapărat cu o criză majoră”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro