Sari direct la conținut

Isarescu: Un eventual nou acord cu FMI ar trebui sa fie axat pe problemele ramase nerezolvate, adica reformele structurale

HotNews.ro
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Foto: Agerpres

Un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a Romaniei, dar n-ar trebui sa fie axat pe balanta de plati, ci pe problemele ramase nerezolvate, respectiv reformele structurale, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui briefing cu presa, la cateva ore dupa ce BNR a decis mentinerea dobanzii cheie. Intrebat care e opinia sa in legatura cu un potential nou acord, Isarescu a admis ca semnarea unui asemenea document ar da un plus de credibilitate politicii economice a Romaniei. „Cred ca ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale, probabil ar stimula procesele de reforma”, a mai spus Isarescu.

Isarescu se manifestase si anterior conferintei de miercuri in favoarea unui acord cu FMI. Colaborarea cu Fondul Monetar International (FMI) a ajutat Romania sa aiba un mix de politici de o „anumita consistenta”, actionand ca un agregator, avand in vedere comunicarea deficitara la nivel institutional pe plan local, aprecia recent Isarescu. „Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali. Ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca, uneori, negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna. In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o asemenea amploare pe plan international. E greu”, declara in vara, guvernatorul BNR.

Isarescu crede ca o eventuala decizie a Fondului privind incheierea unui nou acord va depinde mult maniera in care s-a incheiat fostul acord. „Nevoia de finantare externa poate fi controlata, nu vad un acord axat pe problemele balantei de plati, ci unul axat pe problemele ramase nerezolvate, pe reforme structurale”, a mai spus seful BNR.

Acordul Romaniei cu FMI a expirat la 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv, scrie Mediafax.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat la jumatatea lunii septembrie ca Romania va trebui sa solicite Fondului Monetar International un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi incheiat, insa va fi diferit de cele anterioare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro