Israel: Noul şef al diplomaţiei, Yair Lapid, vrea să pună capăt relaţiilor „ostile” cu aliaţii săi
Noul şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, s-a angajat luni să amelioreze dialogul cu Partidul Democrat american şi cu ţările europene, numind aceste relaţii „periculoase” şi „ostile” sub Benjamin Netanyahu, relatează ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.
La putere în Israel din primăvara lui 2009 până duminică, Benjamin Netanyahu a avut relaţii furtunoase cu preşedintele american Barack Obama, dar mai mult decât cordiale cu succesorul lui, republicanul Donald Trump, numit de mai multe ori „cel mai bun prieten” pe care l-a avut vreodată statul israelian la Casa Albă.
„Gestionarea relaţiei cu Partidul Democrat din Statele Unite a fost nepăsătoare şi periculoasă (…), guvernul (Netanyahu) a făcut un pariu teribil, temerar şi periculos focalizându-se exclusiv pe Partidul Republican, abandonând astfel abordarea bipartizană a Israelului”, a declarat Yair Lapid, la o ceremonie la Ierusalim care a marcat intrarea sa în funcţie de ministru de Externe.
Lapid a considerat „important” sprijinul „evangheliştilor creştini”, dar „mai importantă” buna înţelegere între diferitele curente ale iudaismului (reformist, conservator, ortodox).
El îi succede lui Gabi Ashkenazi, fost şef al armatei israeliene numit şef al diplomaţiei în primăvara lui 2020, cu ocazia unui acord de împărţire a puterii între tabăra Netanyahu şi partide de opoziţie.
Askhenazi a făcut „ce a putut mai bine să îmbunătăţească lucrurile, dar era în guvernul greşit”, a apreciat Lapid.
De duminică seara, el a stat de vorbă cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Yair Lapid a mai avut „schimburi de mesaje” cu „prietenul” lui, preşedintele francez Emmanuel Macron.
„Relaţiile noastre cu ţările Uniunii Europene nu sunt suficient de bune, relaţiile noastre cu prea multe guverne au fost neglijate şi au devenit ostile. Să strigi că toată lumea este antisemită nu este o politică sau un program de lucru, chiar dacă uneori acest lucru pare just”, a afirmat noul ministru.
Benjamin Netanyahu a calificat drept „antisemită” decizia Curţii Penale Internaţionale de a deschide o anchetă pentru posibile crime de război în Teritoriile palestiniene şi a criticat ţări europene pentru favorizarea unui dialog – şi nu a unei campanii de presiune maximală – cu Iranul.
„Noi trebuie să ne pregătim pentru o revenire a acordului asupra programului nuclear iranian”, a avertizat Lapid, adăugând totodată că „Israelul va face tot ce este în puterea sa pentru a împiedica Iranul să obţină bomba nucleară”.