Sari direct la conținut

Istorii Bizare: De ce a trimis NASA milioane de ace din cupru în spațiu. Proiectul West Ford

Istorii Bizare: NASA x Proiectul West Ford, Foto: Jim Pringle / AP / Profimedia [Edited: Adi Iacob]
Istorii Bizare: NASA x Proiectul West Ford, Foto: Jim Pringle / AP / Profimedia [Edited: Adi Iacob]

Anul 1963 a fost un an plin de evenimente majore pentru umanitate. Dar prin numeroasele evenimente demne de cartea de istorie, cel despre care vom pomeni astăzi, a fost pe nedrept uitat. Este vorba despre una dintre cele mai bizare și mai stupide misiuni pe care SUA le-au efectuat vreodată în spațiul cosmic.

Mă rog, poate nu a fost cea mai stupidă misiune, având în vedere că și rușii, și americanii tot detonaseră bombe atomice pe orbită între 1958 și 1962, asta ca să vadă ce se întâmplă și ca să își arate mușchii nucleari unii altora. Dar totuși, nici cea despre care pomenim nu e prea departe.

Vorbim de plin Război Rece și de începutul cursei spațiale, cu toate aspectele ei mai cunoscute și mai puțin cunoscute. Printre aspectele acestea, e musai să menționăm cursa sateliților începută cu lansarea pe orbită a Sputnik-ului rusesc în 1957. Într-un astfel de climat, americanii erau de-a dreptul isterici, așa cum spuneam, și își imaginau că atacuri pot veni de peste tot. Iar comunicațiile erau cruciale. Un atac rusesc asupra cablurilor submarine ar fi întrerupt legăturile radio americane în caz de vreo încăierare.

Acum, că rușii aveau și satelitul acolo sus, cine știe ce se mai putea întâmpla și cum puteau bruia și ultima variantă de a comunica. Mai trebuie subliniat că Agenția Spațială Americană NASA era încă în fașă. De abia fusese înființată în 1958, iar rachetele spațiale ale lui Wernher von Braun, fostul ofițer SS, se aflau încă doar pe hârtie. În plus de asta, rachetele NASA era supervizate de generali, ceea ce schimba radical datele problemei.

Ascultă pe Spotify:

Așa a apărut în 1958, într-un laborator al unei baze militare de lângă Boston, proiectul Needles, botezat ulterior West Ford. Dar despre ce a însemnat acest proiect, cum a fost dus la îndeplinire și care sunt urmările sale și azi, vă invităm să aflați dintr-un nou apisod din sezonul 2 al podcasturilor Istorii Bizare.

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Muzică: EpidemicSound | Imagine: Jim Pringle / AP / Profimedia (Edited)

Arhivă: Kennedy – Nixon Debate (1960)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro