Sari direct la conținut

Iti este teama sa vorbesti in public. Zece explicatii posibile

HotNews.ro

Majoritatea celor care trebuie sa ia cuvantul in fata mai multor persoane incep prin a marturisi ca sunt emotionati. Te-ai aflat de nenumarate ori in aceasta situatie: simti un gol in stomac, iti transpira mainile, ti-ai dori sa se intample ceva numai sa nu fii nevoit sa vorbesti in fata unei multimi. Te-ai intrebat vreodata care este cauza acestor trairi? Desi pare greu de crezut, rezultatele unor cercetari arata ca oamenilor le este mai frica sa vorbeasca in public, decat daca ar vedea moartea cu ochii.

1. Principalul motiv al acestor temeri este frica de esec. Te temi sa iei cuvantul in fata altora pentru ca ti-e teama ca vei da gres. Teama de a vorbi in public provine, cel mai adesea, din copilarie, cand, in timpul orelor de curs, ai spus ceva, iar colegii au ras de tine. Desi ai uitat acele momente, creierul le mai tine inca minte si face tot posibilul ca istoria sa nu se mai repete.

2. Nu ai destula incredere in tine. Iti imaginezi ca oamenii nu te cred in stare sa le vorbesti, ori iti este jena ca vei fi ascultat de personalitati din diferite domenii, pentru care nu spui nicio noutate.

3. Te simti vulnerabil. Iti este teama si nu te simti in apele tale stand pe o scena, cu totii ochii atintiti asupra ta.

4. Suferi de anumite dizabilitati. De exemplu te balbai sau ai suferit un accident in urma caruia ai ramas cu cicatrici urate. Oamenii cu astfel de probleme cred ca acesta nu este decat un moment ca ceilalti sa-i studieze cu atentie si sa rada de ei.

5. Ti-e teama ca oamenii te judeca. Nu te simti prea confortabil cand te gandesti ca ceilalti isi vor forma propria opinie, care s-ar putea sa fie diferita de a ta.

6. Esti prea perfectionist si astepti prea multe de la tine. Oamenii sunt atat de stresati de faptul ca totul trebuie sa iasa perfect, incat au toate sansele sa greseasca.

7. Iti este teama de un public foarte numeros. Oamenilor le este teama sa stea in fata a sute sau mii de oameni.

8. Exista varianta sa nu te fi pregatit suficient si sa-ti fie teama ca publicul va simti acest lucru.

9. Si stresul poate fi o problema. Unii nu suporta tensiunea sa vorbeasca in fata unei multimi.

10. Nu stii cum sa te adresezi. Nu ai experienta. Nu stii cum trebuie sa scrii si sa-ti pregatesti discursul.

Sursa: ezinearticles.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro