Sari direct la conținut

Iulie 2023, cea mai caldă lună din toate timpurile, conform ONU

HotNews.ro
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia
Canicula, Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

”Era încălzirii globale s-a încheiat, acum este momentul erei fierberii globale”, le-a spus joi după-amiază reporterilor secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și acesta este doar începutul”, a spus Guterres, citat de Euronews.

După mai multe săptămâni de încălzire a mărilor și a trei continente, Organizația Meteorologică Mondială a Națiunilor Unite (OMM) și Observatorul European Copernic cred că au suficiente date pentru a anunța că iulie 2023 va fi ”aproape sigur cea mai caldă lună măsurată vreodată”, depășind recordul anterior stabilit în iulie 2019.

Evenimentul este probabil ”fără precedent” într-o perioadă de mii de ani și potrivit celor două instituții de referință, este doar o ”avanpremieră” a viitorului climatic al planetei.

Grecia este devastată parțial de flăcări, Canada e lovită de inundații teribile, sudul Europei se luptă cu o căldură apăsătoare; la fel şi nordul Africii, sudul Statelor Unite și o parte a Chinei, care este afectată şi de ravagiile taifunului Doksuri: semnele vizibile ale încălzirii globale antropice se manifestă simultan.

Chiar dacă alte regiuni din nordul Europei se vor bucura de o vară blândă sau chiar răcoroasă, oamenii de știință sunt fermi: ”Este foarte probabil ca iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie care s-a înregistrat vreodată” și chiar ”cea mai caldă dintre toate lunile la un loc”, a anunțat Observatorul European Copernic, confirmându-și previziunile.

Articol realizat cu sprijinul Rador

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro