Jeffrey Franks: Pietele cauta tari vulnerabile pe care sa le atace. Romania trebuie sa fie suficient de protejata incat criza sa loveasca o alta tara
Pe termen lung toti vom muri, vorba lui Keynes dar trebuie sa gasim modalitatile prin care acest lucru sa nu se intample pe termen scurt. Pietele cauta vulnerabilitati si tari vulnerabile. Iar atunci cand le gasesc, le ataca iar tarile devin expuse unor mari probleme. Toti ne intrebam care este tara care va urma sa cada”, a declarat Jeffrey Franks in cadrul unei conferinte organizate la Banca Mondiala.
Cum face fata Romania acestor realitati? Si ma gandeac la un consultant care explica in SUA cum sa se protejeze in fata hotilor. Este imposibil sa te protejezi suta la suta. E imposibil sa nu ai o masina care sa nu poata fi furata. Dar masina aceea trebuie sa fie mai protejata catre masinile din jur.
Daca e sa compar Romania cu aceasta situatie, pot spune ca Romania trebuie sa fie suficient de protejata incat criza sa loveasca o alta tara. Romania nu trebuie sa fie cea mai vulnerabila economie, tocmai ca sa nu fie ea cea atacata.
Situatia Romaniei nu este perfecta, dar este relativ buna, a mai spus Jeffrey Franks, adaugand ca prima de risc a Romaniei pe pietele financiare internationale nu se situeaza la un nivel scazut, dar este „destul de scazuta” comparativ cu alte state. „Nu puteam spune acest lucru in 2009. Intentia noastra este sa imbunatatim situatia si mai mult”, a spus oficialul FMI.
Franks a subliniat ca, in mod clar, perspectivele de crestere economica pe termen scurt pentru Romania, sunt mai slabe decat in urma cu sase luni. Oficialul FMI a mentionat „tampoanele” (buffer) de protectie care au fost create si care trebuie pastrate in jurul domeniilor-problema. Franks a comparat aceste buffere cu protectia masinilor de formula 1, care arata foarte rau dupa un accident, dar care protejeaza foarte bine viata pilotului, absorbind socurile.
Vestile sunt bune pentru Romania – rezervele BNR sunt de 30 miliarde de euro, mult mai mari decat inaintea crizei, tampoanele de numerar de la Ministerul Finantelor acopera patru luni de nevoi de plati, solvabilitatea ridicata in sectorul bancar, acordurile de tip preventiv ale Romaniei cu FMI si partenerii sai,