Sari direct la conținut

Jumătate din mașinile reparate pe RCA anul trecut erau mai vechi de 10 ani. Costurile cu reparațiile, în creștere constantă – analiză BAAR

HotNews.ro
Service auto, Foto: Hlaváčová Monika / ČTK / Profimedia
Service auto, Foto: Hlaváčová Monika / ČTK / Profimedia

Circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună RCA în 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, iar costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza polițelor RCA au crescut cu aproximativ 34% în perioada 2020-2023, arată o analiză a Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), care reprezintă toți asigurătorii RCA din țară.

Analiza a luat în considerare datele a peste 500.000 de calculații efectuate prin intermediul programului Audatex de către unitățile reparatoare din România.

Analiza distribuției calculațiilor pe ani de vechime a autovehiculelor a relevat faptul că circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună în 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, ponderea cea mai mare fiind a autovehiculelor cu vechime cuprinsă între 11-15 ani.

Nu în ultimul rând, analiza BAAR a scos în evidență evoluția costului mediu total al pieselor înlocuite în devizele de reparații, în perioada 2020-2023 și județele cu cele mai mari cifre înregistrate.

Astfel, costul mediu total al pieselor de schimb a crescut de la 4830 lei în anul 2020, până la 6492 lei, trei ani mai târziu, conform tabelului de mai jos:

În privința mărcilor de autovehicule cu cea mai mare pondere în costul mediu total al pieselor înlocuite primele locuri sunt ocupate de Audi (9298 lei), BMW (8983 lei) Mercedes Benz (8842 lei), urmate de Volvo și Honda.

INTERVIURILE HotNews.ro