Sari direct la conținut

Jurnalul bursier al WBS – indicii principalelor burse europene au inchis luna in scadere

HotNews.ro

Piețele europene au scazut astazi, conducand la un declin lunar record pentru ultima perioada, in urma datelor macroeconomice publicate in SUA și a rezultatelor financiare negative ale companiilor. Dintre indicii piețelor occidentale, DAX a inregistrat cel mai abrupt declin, de 3.09%; indicii piețelor din Zurich și Londra au avut cele mai bune evoluții, aceștia pierzand astazi doar 1.03%, respectiv 1.81%.

Prețurile de consum din zona euro au continuat sa scada pentru a cincea luna in octombrie, declinul anual de 0.1% fiind insa mai mic decat cel de 0.3% inregistrat in septembrie. Efectul inflaționist al creșterii prețului petrolului (+21% fața de octombrie 2008, prima variație anuala pozitiva din 2009) a fost compensat de aprecierea monedei europene in raport cu cea americana (+15% in ultimul an).

Un raport separat a indicat ca rata șomajului a crescut in zona euro pentru a 15-a luna consecutiv in septembrie, ajungand la 9.7%. Cel mai mare nivel al șomajului ramane in Spania (19.3%) și Irlanda (13%), Germania și Franța inregistrand 7.6%, respectiv 10%. Vanzarile retail din Germania au scazut in mod neașteptat pentru a doua luna consecutiv in septembrie, variația fața de august, ajustata pentru inflație și fluctuații sezoniere, fiind de -0.5%. Estimarile economiștilor indicasera o creștere de 1%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro