Sari direct la conținut

Jurnalul bursier al WBS: Zona Euro

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana a redus astazi dobanda de referinta la valoarea record de 1.5%, iar presedintele Jean-Claude Trichet a indicat ca exista posibilitatea continuarii reducerii daca situatia economica nu se amelioreaza. Decizia de astazi a venit in contextul in care scaderea economica a zonei euro a fost mai rapida decat estimarile Bancii Centrale pentru ultimele trei luni.

ECB si-a redus prognoza economica la o contractie de 2.7% pentru 2009 si o stagnare pentru 2010; inflatia este estimata sa ramana la 0.4% in 2009 si sa creasca la 1% in 2010. Moneda europeana a scazut cu 0.6% in urma comentariilor presedintelui ECB, piata estimand ca seria reducerilor de dobanda va continua pana la atingerea valorii de 1% in acest an.

Banca Angliei a anuntat reducerea dobanzii de referinta la 0.5%, iar guvernatorul Mervyn King a declarat ca BoE va folosi autorizatia primita de la guvernul britanic de a tipari bani pentru achizitia de bonduri guvernamentale si private in incercarea de a revitaliza economia. Anuntul a dus la cresterea pretului bondurilor guvernamentale, randamentul notelor la 10 ani scazand cu 40 de puncte la 3.24%.

BoE implementeaza deja un program de achizitie de commercial paper in valoare de 50 de miliarde de lire. Banca Centrala a Danemarcei si-a redus dobanda de referinta cu 0.75% la 2.25% cu scopul de a mentine corelatia dintre coroana si euro. Danemarca se afla in cea mai severa recesiune din ultimii 50 de ani, care ar putea dura mai mult decat in tarile nordice vecine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro