Sari direct la conținut

Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Obama nu a reusit sa convinga bursa de pe Wall Street, in cadere puternica. Raiffeisen Bank: leul va incheia anul la 3,8 fata de euro

HotNews.ro

Leul a depasit 4,3 fata de euro, pe piata interbancara

Leul isi pierde puterea pe zi ce trece. Ieri, pe piata interbancara, moneda nationala a atins un nou maxim in raport cu euro: 4,35. La cursul de referinta, insa, cotatiile s-au oprit la 4,3 lei/euro, cu peste un ban mai mult decat luni. Dealerii spun ca BNR ar fi intervenit pentru limitarea deprecierii puternice a leului. Alaturi de previziunile pesimiste din ultimul timp privind evolutia leului in acest an, ieri a aparut si o prognoza mai optimista. Un studiu publicat de Raiffeisen Bank arata ca leul va incheia anul la un curs de 3,8 fata de euro, dupa ce, se va aprecia usor in perioada urmatoare. Potrivit analizei, in vara, cursul ar fi de 4 lei pentru un euro.

Euro, la cea mai mica cotatie fata de dolar, din 10 decembrie

Pe plan international, euro a coborat la minimul ultimelor sase saptamani fata de moneda americana. Astfel, euro a scazut sub 1,29 dolari pe unitate, pe fondul temerilor legate de agravarea recesiunii in zona euro. In plus, lira sterlina a coborat, ieri, pana la cea mai mica valoare in raport cu dolarul, din ultimii sapte ani si jumatate. Lira sterlina este in cadere libera de cand grupul financiar Royal Bank of Scotland a anunţat pierderi de pana la 28 miliarde de lire in 2008, cele mai severe inregistrate vreodata in istoria Regatului Unit.

Bursele nu au primit cu entuziasm investirea lui Barack Obama

Entuziasmul general provocat de investirea presedintelui Barack Obama la Casa Alba nu s-a simtit pe bursa americana. Aceasta a inchis aseara cu pierderi importante: indicele Dow Jones a cazut putin peste 4%, iar Nasdaq a pierdut 5,78%. Toate marile piete bursiere ale Europei au inchis ieri in scadere, influentate de sectorul bancar ale carui pierderi au atins cifre impresionante in Statele Unite. Cel mai mult a scazut bursa de la Paris: cu 2,15%. La Bucuresti, pierderea a fost de 4,83%, pe fondul ingrijorarilor legate de indicatorii macroeconomici ai Romaniei, prognozati de Comisia Europeana pentru acest an. Astfel, bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii aproape cinci ani.

Energia ar putea sa nu se mai scumpeasca anul acesta

Pretul energiei electrice ar putea ramane neschimbat, anul acesta. Reprezentantii companiei Enel spun ca nu sunt motive pentru scumpirea energiei. Probleme ar putea aparea in ceea ce priveste clientii industriali care si-ar putea achita cu intarziere facturile. Presedintele Enel a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca este prematur sa avanseze cifre privind eventuale disponibilizari de personal.

Franta modifica in urcare estimarile privind deficitul bugetar pe 2009

Guvernul francez a revizuit in crestere deficitul bugetar pentru acest an. Astfel, potrivit previziunilor, acesta va ajunge la 4,4% din PIB, fata de 3,2%, anul trecut, din cauza costurilor masurilor anticriza.

BMW: 26.000 de angajati in somaj tehnic

Constructorul german de automobile BMW a anuntat, ieri, ca va trimite in somaj tehnic circa 26.000 dintre angajatii sai. Masura, destinata reducerii costurilor, va intra in vigoare de luna viitoare. Sunt vizate patru unitati de productie din Germania. Vanzarile producatorului auto s-au prabusit cu peste 25% in noiembrie si decembrie anul trecut fata de aceeasi perioada a lui 2007.

Renault cere masuri pentru iesirea din criza auto

In Franta, grupul Renault cere guvernului acces la credite cu dobanzi rezonabile, precum si la fonduri europene pentru a rezista crizei de pe piata auto. Zilele urmatoare urmeaza sa fie anuntate masuri concrete, a spus premierul francez. Potrivit acestuia, guvernul ar putea aloca industriei auto ajutoare financiare de 5-6 miliarde de euro. Sectorul auto reuneste 10% din totalul fortei de munca franceze.

Si, din agenda economica a zilei :

Coface Romania organizeaza o conferinta de presa despre ratingul de tara a Romaniei si evolutia crizei in 2009

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, este audiat la Comisia economica si monetara din Parlamentul European

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro