Sari direct la conținut

Kremlinul se pregătește să îi pedepsească pe generalii ruși care au permis incursiunea ucraineană în Kursk

HotNews.ro
Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Epurările din Ministerul rus al Apărării, care au început după demiterea lui Serghei Șoigu, ar putea continua cu o nouă serie de arestări ale ofițerilor de rang înalt care nu au reușit să apere regiunea Kursk, unde trupele ucrainene desfășoară o ofensivă de 10 zile.

Moscova a pierdut controlul asupra a 1.000 de kilometri pătrătați de când au intrat forțele Kievului în Kursk, susțin ucrainenii, iar acest lucru ar putea duce la deschiderea de dosare penale împotriva membrilor de rang înalt ai armatei și ale serviciilor de securitate, potrivit unor surse din guvern și parlament, citate de site-ul rusesc independent Verstka, scrie The Moscow Times.

De asemenea, ar putea fi urmăriți penal și funcționarii civili care au permis situația, au mai spus sursele pentru publicație.

De la incursiunea ucraineană, pe care publicațiile independente ruse o numesc „invazie”, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, care conduce gruparea rusă din Ucraina din ianuarie 2023, a căzut deja în dizgrația lui Vladimir Putin.

Conform Bloomberg, Gherasimov știa despre planurile Kievului, dar nu l-a informat pe Putin. Incidentul ar putea avea un impact negativ asupra carierei lui Gherasimov, a avertizat anterior o sursă pentru The Moscow Times.

Gherasimov, care a condus Statul Major General timp de 14 ani, nu a fost inclus printre participanții la reuniunea de joi, 15 august, de la Ministerul rus al Apărării, unde șeful ministerului, Andrei Belousov, a primit un plan de măsuri suplimentare pentru apărarea regiunii Kursk.

De la 9 august, șeful FSB, Alexander Bortnikov, coordonează acțiunile agențiilor de aplicare a legii din regiune, fiind responsabil de operațiunea antiteroristă, al cărei regim a fost declarat în regiunile Kursk, Belgorod și Briansk, conform The Moscow Times.

De la începutul lunii mai, cel puțin cinci generali ruși au fost arestați, fiecare dintre aceștia fiind inculpat pentru corupție. Printre aceștia se numără generalul-locotenent Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal, generalul-maior Vladimir Șesterov, șeful adjunct al Direcției principale de dezvoltare inovatoare, generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58 și generalul-locotenent Vadim Șamarin, șeful Direcției principale de comunicații a forțelor armate ruse. În aprilie, adjunctul lui Șoigu, Timur Ivanov, a fost arestat într-un caz de mită de un miliard de dolari.

Campania fără precedent de arestare a generalilor și a înalților funcționari din Ministerul rus al Apărării se desfășoară cu aprobarea Kremlinului, au declarat surse guvernamentale pentru The Moscow Times.

Potrivit acestora, în spatele dosarelor penale se află dorința serviciilor speciale de a acuza armata pentru eșecurile din Ucraina și de a obține controlul asupra bugetelor uriașe ale departamentului militar.

Sursa citată a mai menționat că, până la sfârșitul anului, „sute de persoane vor fi arestate în toate unitățile Ministerului Apărării”.

INTERVIURILE HotNews.ro