Sari direct la conținut

La Libre Belgique: "S-a terminat cu anii faști” – avertismentul unui ministru german

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Wikipedia
Olaf Scholz, Foto: Wikipedia

Ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz, a avertizat duminică: “s-a terminat cu anii faști” pentru încasările fiscale constant mai mari decât previziunile, aşa cum s-a întâmplat în trecut, într-un moment în care prima economie europeană dă semne de oprire, scrie La Libre Belgique citată de Rador.

“Vremurile bune de altădată când statul încasa mai multe impozite decât prevedea se apropie de sfârșit”, a recunoscut dl Scholz într-un interviu pentru săptămânalul de duminică Bild am Sonntag.

“Pe 2018, vom afișa din nou excedent fiscal. Dar de acum, s-a terminat cu anii faști. De acum înainte nu mă mai aștept la încasări fiscale neprevăzute”, a adăugat el.

O creștere economică robustă, salarii ridicate și o rată a șomajului mai scăzută au sporit încasările fiscale ale Germaniei în ultimii ani, ceea ce a permis guvernului să aibă unul după altul excedente bugetare spre deosebire de majoritatea partenerilor săi din Uniunea Europeană.

Dar creșterea acestei economii foarte sensibile la export a fost frânată în ultimii ani de tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China, de disfuncțiile din sectorul auto datorate intrării în vigoare a noilor norme antipoluare și de îngrijorările privind Brexit.

În al treilea trimestru din 2018, PIB-ul german a scăzut chiar cu 0,2% față de trimestrul precedent, o premieră de peste trei ani.

În continuare, guvernul a revăzut în scădere prognoza sa de creștere pentru 2018, cu o rată cuprinsă între 1,5% și 1,6%, față de 1,8% anterior. În 2017 economia germană a cunoscut o creștere cu 2,2%.

Puțin înainte de a prelua succesiunea lui Wolfgang Schäuble în martie 2018, social-democratul Olaf Scholz anunțase că statul federal nu va contracta niciun nou împrumut până în 2022, pe linia predecesorului său conservator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro